Državni tajnik Ivan Vidiš sudjelovao na sastanku EPSCO Vijeća u Luksemburgu

  • Slika /slike/2023/Vijesti/6e2a4283-9108-4997-b255-88db12628a9d.jpg
  • Slika
U Luksemburgu se u ponedjeljak, 9. listopada 2023., održao sastanak EPSCO Vijeća u formatu ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku na kojem je u ime Republike Hrvatske sudjelovao državni tajnik Ivan Vidiš.

U okviru točke dnevnog reda posvećene Europskom semestru održana je rasprava o utjecaju novih tehnologija na rad.

Državni tajnik Vidiš predstavio je mjere i aktivnosti koje Hrvatska provodi u svrhu jačanja digitalnih vještina kroz model obrazovnih vaučera koji se financiraju u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a namijenjeni su zaposlenim i nezaposlenima osobama.

Također je istaknuo važnost provedbe pravedne digitalne tranzicije koja će omogućiti iskorištavanje svih njezinih prednosti ne dovodeći pri tom do negativnog utjecaja na određene skupine društva ili određene aspekte života.

U popodnevnom dijelu ministri su održali raspravu na temu konsolidacije i jačanja europskih sustava socijalne zaštite u aktualnom kontekstu oporavka od pandemije i krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

U raspravi se državni tajnik osvrnuo na hrvatska postignuća u provedbi reforme nacionalnog sustava socijalne zaštite istaknuvši kako je Vlada, između ostaloga, povećala iznos zajamčene minimalne naknade i proširila krug korisnika iste te provela rekordno usklađivanje mirovina sukladno rastu prosječne plaće.

Dodao je kako Vlada nije zanemarila ni aktualne teškoće uzrokovane visokom inflacijom i rastom cijena energenata, stoga je sredinom rujna predstavljen paket mjera za pomoć kućanstvima i gospodarstvu vrijedan 464 milijuna eura. 

Na marginama Vijeća državni tajnik Vidiš održao je bilateralni sastanak s mađarskim državnim tajnikom Attilom Fülöpom. Na sastanku su državni tajnici razgovarali o stečenim iskustvima tijekom proteklih godina o razvoju socijalnog područja na razini Europske unije te je mađarska strana ukratko predstavila prioritete u području socijalnih politika tijekom mađarskog predsjedanja Vijećem Europske Unije u drugoj polovici 2024. godine.

Pisane vijesti