Državni tajnik Ivan Vidiš sudjelovao na neformalnom sastanku ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku u Pragu

  • Slika /slike/2022/DT Vidiš EPSCO 2022/IMG-20221014-WA0000.jpg
  • Slika
  • Slika
U okviru češkog predsjedanja Vijećem Europske unije u Pragu je 13. i 14. listopada 2022. godine održan neformalni sastanak EU ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku na kojem je sudjelovao državni tajnik Ivan Vidiš.

Prvog dana sastanka ministarska rasprava je bila posvećena temi uključivanja ukrajinskih izbjeglica, posebice žena, na tržište rada, a sudionicima se kao posebna gošća uvodno obratila i ukrajinska ministrica socijalne politike Oksana Zholnovych.
Izrazivši punu solidarnost s Ukrajinom, državni tajnik Vidiš u suočavanju s posljedicama rata nastaviti pružati podršku ukrajinskom narodu.

U pogledu uključivanja na tržište rada, istaknuo je da osobe kojima je Odlukom Vlade RH odobrena privremena zaštita u Hrvatskoj mogu koristiti sve usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te se prijaviti u evidenciju nezaposlenih i koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja. Kao pozitivan primjer naveo je kako su se mnogi od njih zaposlili u sektoru turizma i ugostiteljstva.

"Svi moramo pokazati svoju solidarnost, ali i biti spremni za izazovna vremena koja dolaze", poručio je Vidiš.

Drugog dana sastanka ministri su raspravljali o utjecaju rasta cijena energenata i mjerama koje su države članice poduzele za rješavanje trenutačne energetske i socijalne krize uzrokovane ruskom agresijom u Ukrajini.

Državni tajnik Vidiš je naglasio kako je Vlada RH donijela novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vrijedan 21 milijardu kuna koji, između ostalog, uključuje ograničenje cijena električne energije i plina za kućanstva, ograničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica, povećanje iznosa i broja korisnika socijalnih naknada, isplatu jednokratne naknade za umirovljenike kao i potpore nezaposlenima.

Dodao je kako je to pravedan i sveobuhvatan paket mjera kako bi se očuvao standard građana, osiguralo funkcioniranje javnih ustanova i zadržao visok rast gospodarstva, a usmjeren je upravo na one koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija.  
Također, državni tajnik Vidiš sastao se s nizozemskom ministricom za socijalna pitanja i zapošljavanje Karien van Gennip, s kojom je razgovarao o uvozu radne snage, integraciji ranjivih skupina na tržište rada i trendovima na tržištu rada.

Pisane vijesti