Državni tajnik Ivan Vidiš na neformalnom sastanku ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku u Namuru

  • Slika /slike/2024/EU/53456342212_7e9b3f8531_o.jpg
  • Slika
  • Slika
U belgijskom gradu Namuru održao se 11. i 12. siječnja 2024. godine neformalni sastanak EU ministara za zapošljavanje i socijalnu politiku na kojem je ispred Republike Hrvatske sudjelovao državni tajnik Ivan Vidiš.

Na neformalnom sastanku raspravljalo se o jačanju socijalne dimenzije u okviru planiranja novog strateškog programa EU-a za nadolazeće zakonodavno razdoblje, međunarodnoj ulozi EU-a u području zapošljavanja i socijalne politike u kontekstu mogućeg proširenja te o izazovima za održivost europskog socijalnog modela.

U izlaganju o važnosti još snažnije integracije Europskog stupa socijalnih prava u budući strateški program Unije, državni tajnik Vidiš naglasio je kako se Europa danas suočava s brojnim izazovima i kako bi demografski izazovi, zajedno s klimatskim promjenama te digitalnom i zelenom tranzicijom, trebali ostati visoko na listi političkih prioriteta EU-a u sljedećem razdoblju. Također, istaknuo je važnost financijskih mehanizama EU koji u sinergiji sa zajedničkim prioritetima i nacionalnim aktivnostima u području zapošljavanja i socijalne politike pridonose realizaciji ciljeva zacrtanih u Stupu.

Državni tajnik se posebice osvrnuo na gospodarske izazove uzrokovane nedavnom pandemijom Covida-19 koja je dodatno naglasila važnost fleksibilnih i brzih mehanizama u slučaju krize, ističući odlična hrvatska iskustava s provedbom instrumenta SURE za očuvanje radnih mjesta. Uzimajući u obzir nadolazeće ekonomske prognoze, kao i povratne informacije poslodavaca u tradicionalnim i radno intenzivnim industrijama, državni tajnik je podržao ideju o nastavku provedbe sličnih mehanizama potpore na razini EU-a.

Govoreći o socijalnoj zaštiti i budućnosti europskog socijalnog modela, državni tajnik je naglasio kako su trenutni i budući izazovi s kojima se Europa suočava u velikoj mjeri rezultat brze transformacije svijeta rada uzrokovane digitalnom tranzicijom i automatizacijom. Posebno je istaknuo kako je Hrvatska u cilju osiguranja učinkovitije zaštite prava radnika kroz izmjene Zakona o radu postala prva europska država koja je cjelovito uredila rad putem platformi kao novi oblik rada, te uz zakonsko rješenje uspostavila i inovativni informacijski sustav za praćenje i nadzor takvog rada.

U raspravi o važnosti socijalnog modela EU-a u kontekstu potencijalnog proširenja, državni tajnik je izjavio kako Hrvatska kao najmlađa članica Unije ima jedinstveno iskustvo i dobre prakse koji mogu biti od velike pomoći zemljama kandidatkinjama. Završno je još jednom naglasio snažnu hrvatsku potporu europskoj integraciji Ukrajine te posebice susjedne Bosne i Hercegovine. 

Pisane vijesti