Državni tajnici Margareta Mađerić i Dragan Jelić sudjelovali na videokonferenciji ministara zapošljavanja i socijalne politike Europske unije

  • Slika /slike/2020/Socijalna%20politika%20foto/DSC_8762_.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na inicijativu DE PRES-a, 3. prosinca 2020. godine održana je neformalna videokonferencija na kojoj su sudjelovali ministrice i ministri zapošljavanja i socijalne politike država članica EU te visoki predstavnici Europske komisije – povjerenica za jednakost Helena Dalli i povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Nicolas Schmit.

U prvom dijelu konferencije raspravljalo se o uvjetima rada i socijalnoj zaštiti platformskih radnika. Državni tajnik Jelić istaknuo je kako je digitalizacija imala značajan utjecaj na svijet rada i poslovne procese, a da je pandemija koronavirusa dodatno ubrzala taj proces i poseban fokus stavila na platformski rad, ponajprije u onim djelatnostima kojima je fizičko poslovanje bilo otežano ili onemogućeno.

U Republici Hrvatskoj najprisutnije su platforme koje nude usluge taksi prijevoza i dostave, a radnici koji rade putem njih u većem su broju samozaposlene osobe na koje se primjenjuju propisi o obrtima i trgovačkim društvima.

Registriranjem obrta, tvrtke ili samostalne djelatnosti, platformski radnici dobili su mogućnost korištenja potpora za razvoj poslovanja, kao i potpora za očuvanje radnih mjesta tijekom Covid-19 pandemije. Državni tajnik završio je svoj govor naglasivši kako je Republika Hrvatska osigurala pravnu i socijalnu zaštitu platformskih radnika kroz postojeća zakonodavna rješenja, no i dalje postoje određena područja koja je potrebno urediti o čemu će se uskoro konzultirati sa socijalnim partnerima.

Drugi dio konferencije bio je posvećen mehanizmu provedbe Strategije za ravnopravnost spolova 2020.-2025. s ciljem postizanja ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca na tržištu rada.

Državna tajnica Mađerić istaknula je kako se puna ravnopravnost spolova ne može postići bez odgovarajućeg vrednovanja i jednake raspodjele plaćenog rada i neplaćenog pružanja socijalne skrbi između žena i muškaraca.

Promjena svijesti o tome da su žene prvenstveno odgovorne za dobrobit obitelji, posebno skrb o djeci, i da bi se profesionalna karijera trebala prilagoditi ovoj ulozi, zahtijeva zajedničke napore svih dionika te stvaranje učinkovitih pravnih okvira na svim razinama.

Državna tajnica je svoje izlaganje zaključila navodeći kako je snažnije promicanje jednakih mogućnosti i osnaživanje žena na tržištu rada jedan od glavnih ciljeva budućeg Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje 2021. – 2027., koji je u velikoj mjeri usklađen sa iznesenom Strategijom.

Pisane vijesti