Državna tajnica Marija Pletikosa sudjelovala na konferenciji češkog Predsjedništva Vijećem EU o integraciji osoba s invaliditetom na tržištu rada u Pragu

Slika /slike/2022/Vijesti/image2.jpeg
Državna tajnica Marija Pletikosa sudjelovala je, 21. i 22. rujna 2022., u Pragu na konferenciji „Integracija osoba s invaliditetom na tržište rada.
 
Konferencija u organizaciji češkog Predsjedništva Vijećem Europske unije okupila je niz dionika, istaknutih predstavnika Europske komisije i drugih tijela na EU razini, kao i nacionalnih predstavnika država članica EU visoke razine, te brojnih organizacija civilnog društva i drugih organizacija koje predstavljaju značajne čimbenike u aktivnostima usmjerenim na integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada.
 
U uvodnom dijelu Konferencije povjerenica Europske komisije za pitanja jednakosti Helena Dalli i predstavnici država članica EU na ministarskoj razini raspravljali su o primjerima dobre prakse, ali i izazovima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u njihovim državama, usredotočivši se pritom na pristup osobama s invaliditetom tržištu rada, posebice otvorenom tržištu rada. Ujedno su se osvrnuli i na očekivanja od inicijative Europske komisije u obliku Paketa mjera za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Državna tajnica Marija Pletikosa i ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić
FOTO: Državna tajnica Marija Pletikosa i ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić
 
Od strane Europske komisije predstavljen je Paket za zapošljavanje osoba s invaliditetom, zajednički dokument Disability platform-a i Europske komisije, koji sadrži šest područja intervencija relevantnih za zapošljavanje osoba s invaliditetom, te modalitete kako poslodavcima pomoći s razumnom prilagodbom i dodatnim aspektima koji su bitni za osobe s invaliditetom prije i tijekom zapošljavanja.
 
U nastavku Konferencije, predstavnici ključnih dionika u okviru panela razmijenili su iskustva o pitanjima jačanja kapaciteta usluga zapošljavanja i integracije/uključivanja osoba s invaliditetom, značaju socijalnih poduzeća, odnosno alternativnih oblika zapošljavanja i puteva do otvorenog tržišta rada, ulozi poslodavaca u kontekstu olakšavanja zapošljavanja i razumne prilagodbe, kao i o zdravlju i sigurnosti na radu.
 
Istaknuto je kako su podrška zapošljavanju osoba s invaliditetom u različitim oblicima, uključujući široku dostupnost različitih usluga podrške i mogućnost njihove pravovremene primjene, ključan dio jačanja inkluzivne uloge tržišta rada. Također, razvijena socijalna ekonomija, odnosno sudjelovanje socijalnih poduzeća u zapošljavanju osoba s invaliditetom, kao i podrška poslodavca na putu jačanja njihovih radnih vještina i prakse, presudni su  za postizanje njihovog potpunog uključivanja na otvoreno tržište rada.
 
Zaključno, poslana je poruka o važnosti dosljedne primjene svih relevantnih dokumenata koji reguliraju ovo područje, uključujući Paketa mjera za zapošljavanje osoba s invaliditetom te Akcijskog plana socijalne ekonomije, s ciljem uspješne integracije, ali i zadržavanja osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Pisane vijesti