Državna tajnica Marija Pletikosa na završnoj svečanosti projekata „Kvadrat osjeta“ i „Studio za snimanje“

Slika /slike/2022/Vijesti/PTKA5283.JPG
U utorak 25. listopada 2022. državna tajnica Marija Pletikosa sudjelovala je na završnoj svečanosti uspješne suradnje Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA) i Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ u realizaciji dva vrijedna projekta - „Kvadrat osjeta“ i „Studio za snimanje“.

Tim povodom na svečanosti su bili prisutni predsjednik parlamenta Republike Turske Mustafa Şentop, i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Yavuz Selim Kıran koji su uz državnu tajnicu Pletikosu, ravnateljicu Centra Ivanu Rotim, predstavnike TIKA-e i koordinatoricu ataše Sedef Bulut, prerezali vrpcu završetka projektnih aktivnosti uređenja i opremanja prostora Ustanove.

Projektom „Kvadrat osjeta“ uzgojeno je ljekovito bilje i uređene su zelene površine u osjetilni vrt namijenjen provođenju rehabilitacijskih aktivnosti s osobama s oštećenjem vida. Korisnici kroz praktičan rad i iskustveno učenje u vrtu uvježbavaju grubu i finu motorika, potiče se izrada suvenir proizvoda, korištenje ostatka vida i ostalih osjetila. Projektom se omogućuje i praktična edukacija korisnika u području hortikulture i ekološkog djelovanja u zajednici.

Osmišljavanje i realizacija projekta „Studio za snimanje“ potaknuta je dugogodišnjim iskustvom rada sa slijepim i slabovidnim osobama.

Projekt ima za cilj unapređenje socijalnih usluga korisnika proširivanjem spektra dostupnih sadržaja za slabovidne i slijepe korisnike, osiguravanjem i uređenjem studija za snimanje zvučnih materijala prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama, postizanje veće medijske pismenosti i interesa za prateće tehnologije, veća dostupnost različitih informativnih, edukativnih i zabavnih sadržaja prilagođenih osobama oštećena vida, proširivanje ponude zvučnih zapisa različitog sadržaja za osobe oštećena vida, digitaliziranje postojećih i budućih materijala te njihovo arhiviranje.

Tijekom svečane proslave prisutni su bili u mogućnosti obići opremljene prostore, upoznati se sa svim dosad provedenim aktivnostima kao i sa stručnim radnicima koji su projekte osmislili i realizirali.

G. Mustafa Sentop dao je kratki intervju korisnicima uključenim u rad Multimedijalne grupe koji će biti objavljen u tjednom podcastu Centra na njihovom službenom YouTube kanalu.

Oba vrijedna projekta značajno su unaprijedili kvalitetu socijalnih usluga koje se pružaju korisnicima Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“.

Pisane vijesti