Državna tajnica Margareta Mađerić sudjelovala na konferenciji ministara Vijeća Europe posvećenoj borbi protiv nasilja u obitelji te seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja

Slika /slike/2022/Vijesti/Official Dept Justice Grouo-0001.jpg
U organizaciji irskog predsjedništva Odborom ministara Vijeća Europe u Dublinu se 29. i 30. rujna 2022. održala ministarska konferencija posvećena sprečavanju nasilja u obitelji te seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja pod nazivom „Nema sigurnog utočišta“: integrirane preventivne mjere za zaustavljanje nasilja u obitelji, seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja.

Cilj ove dvodnevne konferencije je pružiti forum za raspravu državama članicama Vijeća Europe o zajedničkom rješavanju pitanja kako spriječiti i zaustaviti nasilje nad ženama u svim njegovim oblicima, s posebnim naglaskom na mjere prevencije usmjerene na dugoročnu, stratešku promjenu društvenih stavova i ponašanja.

Na konferenciji je u ime Republike Hrvatske sudjelovala državna tajnica Margareta Mađerić koja je u raspravi na temu promjene društvenih normi u borbi protiv nasilja nad ženama naglasila kako je Hrvatska pokazala svoju opredijeljenost suzbijanju svih oblika nasilja, a posebno nasilja u obitelji, donošenjem zakonskih odredbi u cilju zaštite žrtava te kako je kroz brojne mjere u prethodnom razdoblju postignut napredak u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji kao i jačanju prava žrtava.



Kako bi se podigla svijest o borbi protiv nasilja nad ženama i educirala javnost o štetnosti i neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja te važnosti prijave nasilja, pokrenuta je nacionalna medijska kampanja pod nazivom “#empatijasada – Za nasilje nema opravdanja”.

Istaknula je i kako se 22. rujna u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a cilj je senzibilizirati društvo o problemu nasilja nad ženama i poslati jasnu poruku da se nasilje u bilo kojem obliku ne smije tolerirati.

Na konferenciji je usvojena Deklaracije o sprječavanju nasilja u obitelji te seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja kojom ministri Vijeća Europe potvrđuju svoju predanost na najvišoj razini aktivnom promicanju institucionalne i političke kulture koja odbacuje rodno utemeljenu diskriminaciju i nasilje, seksizam te rodne stereotipe u javnom i privatnom sektoru.

Pisane vijesti