Državna tajnica Margareta Mađerić na Okruglom stolu „Jačanje kapaciteta i uloga Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Ličko-senjske županije“

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/DTMM - LS županija 1.jpg
Državna tajnica Margareta Mađerić sudjelovala je u utorak, 23. studenoga 2021. na Okruglom stolu u organizaciji Ličko-senjske županije na temu „Jačanje kapaciteta i uloga Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Ličko-senjske županije“.

Okrugli stol organiziran je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava svake godine 25. studenoga u spomen na ubojstvo triju sestara u Dominikanskoj Republici 1960.

Državna tajnica Mađerić u svom obraćanju istaknula je kako je problem nasilja u obitelji složen društveni problem koji zahtijeva timsko rješavanje i suradnju stručnjaka iz različitih sustava te je podržala rad Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Također, sudionicima Okruglog stola predstavljene su i aktivnosti koje Ministarstvo poduzima u pružanju podrške i zaštiti žrtava nasilja.

Ličko-senjska županija jedna je od šest županija koja nije imala sklonište te je osiguranjem 6,3 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda osigurala bespovratna sredstva za osnivanje i početak rada skloništa.

Nakon Okruglog stola održan je sastanak s ravnateljima i predstojnicima centara za socijalnu skrb na području županije, kao i stručnim radnicima koji rade na poslovima zaštite djece i udomioteljstva djece.

Na sastanku je analizirano stanje udomiteljstva za djecu. Razvoj udomiteljstva za djecu od strateškog je značaja za Republiku Hrvatsku i predstavlja važan dio skrbi o djeci s obzirom na pravo djeteta na život u obiteljskom okruženju. Također, razvoj udomiteljstva za djecu važan je dio procesa deinstitucionalizacije, razvoja i širenja socijalnih usluga za obitelji i djecu u obiteljskom okruženju za koju se Republika Hrvatska opredijelila.

Pisane vijesti