Državna tajnica Margareta Mađerić na EPSCO Vijeću u Bruxellesu

Slika /slike/2024/EU/Untitled design (11).png
U okviru belgijskog predsjedanja Vijećem EU-a u Bruxellesu je 7. svibnja 2024. godine održan sastanak EPSCO Vijeća u formatu ministara nadležnih za ravnopravnost, na kojem je u ime Republike Hrvatske sudjelovala državna tajnica Margareta Mađerić.

Na sastanku Vijeća održana je politička rasprava o aktualnom statusu prijedloga Direktive o provedbi načela jednakog postupanja čiji je cilj uspostaviti načelo jednakog postupanja prema osobama bez obzira na njihovu vjeru ili uvjerenje, invaliditet, dob ili seksualnu orijentaciju.

Državna tajnica Mađerić u svom je izlaganju istaknula kako Republika Hrvatska podržava usvajanje predložene Direktive koja predstavlja značajan korak u daljnjem suzbijanju diskriminacije istovremeno uvažavajući posebnosti određenih područja koja se njome uređuju te će nastaviti konstruktivno sudjelovati u daljnjim raspravama o ovom prijedlogu u cilju postizanja što skorijeg dogovora.

U okviru ministarske rasprave o ženama u javnom životu, državna tajnica je naglasila da ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca na mjestima odlučivanja i donošenja odluka nije samo pitanje poštivanja temeljnih prava, već i načela dobrog upravljanja, dodavši kako je potrebno kontinuirano ulagati napore u uklanjanje rodnih stereotipa i stvaranje poticajnog okruženja za ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca u svim aspektima života.

Na Vijeću su ujedno usvojeni Zaključci o ekonomskom osnaživanju i financijskoj neovisnosti žena kao putu prema stvarnoj rodnoj ravnopravnosti.

Zaključci pozivaju na uvođenje mjera poput rješavanja rodnog jaza u plaćama, potpore žrtvama rodno uvjetovanog nasilja i poboljšanja dostupnosti podataka o financijskoj neovisnosti žena.

 

Pisane vijesti