Državna tajnica Burić na uvodnoj konferenciji projekta „Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada“

DSC_4595

Uvodnom konferencijom „ Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada“ Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Uprava za tržište rada i zapošljavanje, započelo je s provedbom projekta koji za cilj ima snažnije povezati tržište rada i sustav obrazovanja. Otvarajući današnju konferenciju u Hotelu „Dubrovnik“ državna tajnica Majda Burić kazala je da je Ministarstvo svjesno neusklađenosti potreba tržišta rada i obrazovanog sustava te je istaknula kako je pitanje zapošljavanja jedan od prioriteta rada ove Vlade kojoj u fokusu ostaje jačanje povezanosti između ponude i potražnje za radnom snagom i smanjenje nezaposlenosti. „U tom smislu ova je Vlada u dvije i pol godine uložila 4,5 milijarde kuna za zapošljavanje“, izjavila je državna tajnica i nadodala da važnost ovoga projekta leži u činjenici da Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava prvi puta u partnerstvu s poslodavcima izrađuje standarde zanimanja kao temelj za izradu standarda kvalifikacija odnosno obrazovnih programa.

DSC_4444

Pomoćnica ministra Marija Knežević Kajari poručila je najvažniji aspekt ovoga projekta što će iz njega proizići standardi zanimanja koji će se ugraditi u obrazovanje te na taj način donijeti radnu snagu koja po kompetencijama i vještinama odgovara zahtjevima i potrebama poslodavaca, odnosno tržišta.

DSC_4478

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore prof. dr. sc. Dragan Kovačević naglasio je kako se ovim projektom rješava jedan od ključnih strukturnih problema hrvatskog gospodarstva – deficit kvalificirane radne snage.

DSC_4513

Jasminka Martinović, direktorica granskih udruga Hrvatske udruge poslodavaca izrazila je zadovoljstvo što HUP sudjeluje u ovako značajnom projektu koji će kroz četiri godine iznjedriti 200 standarda zanimanja, napomenuvši kako HUP smatra da HKO nema alternative ako nam je stalo do razvoja jer je stvarni instrument povezivanja tržišta rada i sustava obrazovanja.

DSC_4556

Govoreći o provedbi projekta predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec naglasio je iznimno važno da onaj tko misli zaposliti mladog čovjeka mora reći standard zanimanja, odnosno ono što mu je potrebno da bi ga mogao zaposliti, stoga smatra da je ovaj projekt izvrstan početak. „Budućnost će pripasti onima koji uče već danas“, zaključio je Ranogajec.

DSC_4563
Državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Branka Ramljak govorila je o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kao osnovnom instrumentu koji povezuje tržište rada i sustav obrazovanja u Republici Hrvatskoj i aktivnostima koja resorna ministarstva provode u njegovoj implementaciji.
Projekt „Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada“ za cilj ima značajnije uskladiti sustav obrazovanja s potrebama tržišta rada kroz izradu standarda zanimanja.

DSC_4530

U okviru projekta Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u suradnji s partnerima Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom obrtničkom komorom i Strukovnom udrugom djelatnika u upravljanju ljudskim resursima – CENTROM HR izraditi 200 standarda zanimanja.

DSC_4688

Ukupna vrijednost projekta je 25.015.165,00 kuna, a financira se sredstvima Europskog socijalnog fonda.    

Pisane vijesti