17. listopada - Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Slika /slike/2024/Uprava za obitelj i soc politiku/NDBPS17102024.png
Svake godine, s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemu siromaštva i marginaliziranosti, 17. listopada diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Rješavanje problema siromaštva, kao i unaprjeđenje kvalitete života svih građana, zadaća je dionika na svim razinama. Stoga je u programu Vlade RH 2024. - 2028. predviđeno provesti sveobuhvatnu dijagnostiku siromaštva i socijalne isključenosti temeljem koje će se kreirati ciljane i učinkovite mjere namijenjene najranjivijim skupinama društva kako bi se stopa siromaštva smanjila ispod 15 posto. Planirano je i povećanje socijalnih naknada za 30 posto, kao i povećanje osnovice nacionalne naknade za socijalno ugroženog pojedinca (ZMN) sa 150 na 200 eura. Naknada za ugroženog kupca energenata nastavit će se isplaćivati u uvećanom iznosu od 70 eura. Osigurat će se i ravnomjeran pristup integriranim uslugama socijalne skrbi, zdravstva te odgoja i obrazovanja za djecu i obitelji u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a smanjivat će se i energetsko siromaštvo.

Također, nastavlja se provoditi 
Nacionalni plan za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje 2021. - 2027., s ciljem osiguravanja uvjeta i alata za učinkovito smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te poboljšanja svakodnevnog života osoba u riziku od siromaštva, kao i onih koji žive u teškoj materijalnoj deprivaciji.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zahvaljuje svima koji svojim radom, zalaganjem i brigom doprinose boljem položaju najugroženijih osoba u zajednici.

Pisane vijesti