Uvedena mogućnost podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja i preuzimanja potvrde u ime djeteta o statusu u sustavu socijalne skrbi na portalu e-Građani

Slika /slike/2023/Untitled design.png
Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uvelo je mogućnost podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja koje se priznaje za njegu djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi („Narodne novine“ br. 18/22, 46/22, 119/22, 71/23).

Uvođenjem navedene funkcionalnosti u sklopu e-Usluge socijalna skrb na portalu e-Građani omogućeno je pojednostavljeno podnošenje navedenih zahtjeva bez potrebe osobnog dolaska u Hrvatski zavod za socijalni rad.

Usluga je dostupna svim građanima koji posjeduju jednu od vjerodajnica koje su uključene u sustav - https://gov.hr/e-gradjani/lista-prihvacenih-vjerodajnica/1667.
Ukoliko građanin ne posjeduje niti jednu od navedenih vjerodajnica s popisa, elektroničke vjerodajnice ePASS i mToken može dobiti bez naknade u poslovnicama Financijske agencija (FINA).

Uz već postojeće funkcionalnosti u sklopu e-Usluge socijalna skrb na portalu e-Građani na kojem je moguće za sebe i dijete podnijeti zahtjev za priznavanje prava na osobnu invalidninu i doplatak za pomoć i njegu i preuzeti potvrdu o evidenciji korisnika naknada i usluga socijalne skrbi za sebe osobno i u ime djeteta, uvođenjem mogućnosti podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja, ovo Ministarstvo kontinuirano poboljšava dostupnost usluga socijalne skrbi za najosjetljivije skupne društva.
 
Također je omogućeno preuzimanje ePotvrda o statusu u sustavu socijalne skrbi  u ime djeteta odnosno da se kroz funkcionalnost e-Ovlaštenja preuzme potvrda u ime djeteta kojom se dokazuje je li dijete korisnik naknada i/ili usluga u sustavu socijalne skrbi.
Do sada je bilo moguće navedenu potvrdu preuzeti isključivo u osobno ime, a od sada se može preuzeti i za dijete i koristiti ju za dokazivanje socijalnog statusa te ostvarivanje određenih prava u drugim sustavima bez osobnog odlaska u Hrvatski zavod za socijalni rad.
 
E-Usluge socijalna skrb dostupne su na poveznici https://egradjani.socskrb.hr/Certificate/NewCertificate.

Pisane vijesti