#empatijasada - Za nasilje nema opravdanja

  • Slika /slike/2021/Fotografije/kampanja/Dizajn bez naslova-min.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i državna tajnica Margareta Mađerić danas su predstavili nacionalnu medijsku kampanju „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - za nasilje nema opravdanja”.
 
Glavni ciljevi kampanje pod sloganom „#empatijasada - Za društvo bez nasilja” su senzibilizacija javnosti o štetnosti i neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, važnosti prevencije nasilja, obveza prijavljivanja nasilja te promocija besplatne 24-satne telefonske linije 116 006 kao dio sustava prevencije od nasilja i zaštite žrtve.
 
„Svi mi imamo odgovornost prijaviti nasilje. Na taj način možemo spriječiti daljnje zlostavljanje, a potencijalno i spasiti nečiji život. Kao društvo trebamo se prestati praviti da nas se nasilje u našoj blizini ne tiče, samo zato što nismo žrtva. Žrtva može biti naša sestra, majka, prijateljica, kolegica na poslu - nasilje je sudbina kakvu ne biste nikome poželjeli i zato se tiče svih nas“, naglasio je prilikom obraćanja ministar Josip Aladrović.
 
Nacionalna medijska kampanja odvijat će kroz iduća 24 mjeseca, a intenzivno tijekom lipnja, rujna i studenog, s ciljem educiranja javnosti, ali i žrtava, o važnosti prijave nasilja.
 
Kampanja je dio EU projekta kojeg provodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u partnerstvu s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, a financirana je kroz bespovratna sredstava Europskog socijalnog fonda u okviru provedbe Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020.”
 
Stručnjaci upozoravaju da je pandemija, koja je u društvo unijela nesigurnost i brojne izazove za reorganizaciju društva, dodatno negativno utjecala na porast nasilja u obitelji diljem svijeta. U 85 posto slučajeva, žrtve su žene, a mjere ograničenog kretanja žrtve su dodatno dovele do toga da je dio njih bio u nemogućnost uopće prijaviti nasilje niti se udaljiti od zlostavljača.
 
Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u proteklih godinu dana dodijelilo je šest novih ugovora za sigurne kuće u županijama koje su do rada imale privremena skloništa - Požeško-slavonskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj i Ličko-senjskoj županiji.
 
U Hrvatskoj sada djeluje ukupno 25 skloništa od kojih Ministarstvo za rad financira njih 17. U razdoblju od 2016. do 2020. Ministarstvo je za rad skloništa izdvojilo ukupno 32,7 milijuna kuna. 
 
Ministarstvo je također, u 2020. godini dodijelilo ukupno tri milijuna kuna za rad 20 udruga, koje svojim djelovanjem aktivno rade na sprječavanju obiteljskog nasilja, pomažu ženama i djeci u osnaživanju i pružaju različite usluge pomoći.

Više na empatijasada.hr