Udomiteljstvo

Udomiteljstvo je oblik pružanja socijalne usluge smještaja djetetu ili odrasloj osobi koju pruža udomitelj sa svojom obitelji ili udomitelj koji živi sam, pod uvjetima propisanim Zakonom o udomiteljstvu.

Udomiti se mogu djeca koja iz različitih razloga ne mogu odrastati u vlastitoj obitelji i odrasle osobe koje nisu u mogućnosti brinuti se za sebe (osobe s invaliditetom, trudnice, starije i teško bolesne osobe, žrtve obiteljskog nasilja i trgovanja ljudima, beskućnici, osobe ovisne o alkoholu, drogama, kockanju i drugim oblicima ovisnosti).

Udomiteljstvom nesebično pomažete djeci ili odraslim osobama da živeći u obiteljskom okruženju Vašeg doma dobiju osjećaj sigurnosti i pripadnosti kao ravnopravni član Vaše obitelji.

Postoji velik broj djece kojoj je život u Vašoj obitelji jedina prilika da dožive iskustvo života u obitelji te na taj način osjete ljubav i toplinu u poticajnom i pozitivnom obiteljskom okruženju zamjenske obitelji, umjesto smještaja u domu socijalne skrbi.

Imate priliku usrećiti i vratiti dostojanstvo i osmijeh na lice djetetu, pomoći trudnici koja se zatekla u nevolji i potreban joj je privremeni smještaj ili nekoj drugoj odrasloj osobi  koja nije u mogućnosti brinuti se o sebi, starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Za obavljanje udomiteljstva potrebno je prethodno dobiti rješenje o dozvoli za obavljanje udomiteljstva koje donosi Hrvatski zavod za socijalni rad.

Za dobivanje rješenja o dozvoli potrebno je podnijeti zahtjev za obavljanje udomiteljstva i ostalu traženu dokumentaciju. Nakon toga slijedi razgovor sa socijalnim radnikom i psihologom, psihološko testiranje te dolazak tima za udomiteljstvo ili stručnih radnika Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Vaš stambeni prostor.

Nakon što se utvrdi da su zadovoljeni svi propisani uvjeti, Hrvatski zavod za socijalni rad izrađuje zaključak o ispunjavanju uvjeta te Vas se upućuje na osposobljavanje i dodatno usavršavanje za udomitelja.

Nakon uspješno završenog osposobljavanja, izdaje se rješenje o dozvoli za obavljanje udomiteljstva na period od 3 godine i s mogućnošću obnavljanja.
 
Najvažnije informacije i najčešća pitanja vezana za udomiteljstvo možete pronaći OVDJE


Korisne informacije vezane za udomiteljstvo: