Ministar Marin Piletić u Požegi: Nasilje nije i nikada neće biti privatna stvar pojedinca, već odgovornost cijelog društva

  • Slika /slike/2022/Požega konferencija/DSC_3164.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Požegi je održana Nacionalna konferencija „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Konferenciju je otvorio ministar Marin Piletić, a sudjelovale su između ostalih, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Konferenciji su nazočili saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te gradonačelnik grada Požege Željko Glavić.

Ministar Piletić istaknuo je kako u vremenu velikih kriza rastu društvene podjele i netrpeljivosti te kako je u 2022. godini u Republici Hrvatskoj ubijeno 12 žena: „To nije samo 12 nevinih života, već djeca koja su ostala bez majke, roditelji koji su ostali bez kćeri, prijatelji koji su ostali bez nekog sebi bliskog. Nasilje nije i nikada neće biti privatna stvar pojedinca, već odgovornost cijelog društva.“

Istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske ozbiljno shvaća zadaću zaštite žrtava i prevencije nasilja nad ženama  – otvoreno je šest novih skloništa u šest županija koje ih nisu imale, pokrenut je Nacionalni pozivni centar koji radi 0/24 tijekom cijele godine, financira se rad organizacija civilnog društva koje pružaju podršku žrtvama te se educiraju stručni djelatnici centara za socijalnu skrb i državni službenici.

U suradnji s ključnim dionicima, izrađen je nacrt Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje od 2022. do 2027. godine i pripadajući Akcijski plan (od 2022. do 2024.) s konkretnim mjerama za daljnje suzbijanje nasilja.

Poruka koja je poslana je da ne smijemo zatvarati oči i uši pred nasiljem, već moramo reagirati na vrijeme i pružiti pomoć i zaštitu onima u potrebi.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Ljubičić istaknula je važnost svih oblika  preventivnog rada, osiguranja kontinuirane i sveobuhvatne rodno osjetljive edukacije djece, mladih, ali i roditelja, o sigurnosti u virtualnom svijetu, sigurnom korištenju interneta te sprječavanju rodno uvjetovanog nasilja.

U izlaganju pučke pravobraniteljice Šimonović Einwalter vidljivo je kako je nasilje nad starijim osoba u Republici Hrvatskoj prepoznato tek nedavno, kada su starije osobe uvedene kao kategorija nasilja u obitelji uz ostale oblike nasilja. Istraživanja pokazuju kako veliki broj starijih osoba doživljava nasilja, ali ga ne prijavljuje zbog straha od posljedica, srama, neinformiranost i nepovjerenja.

Anita Lauri Korajlija, izvanredna profesorice Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i vanjska suradnica Autonomne ženske kuće govorila je o  prisilnoj kontroli kao neprepoznatom obliku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Na konferenciji je održan i panel „ Život u zatvoru bez rešetaka“ na kojem su sudjelovali Miren Špek izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku, Gabrijel Barunović, psiholog skloništa u Požeško-slavonskoj županiji te Anita Lauri Korajlija.

Sudionici Konferencije istaknuli su kako je nužno na svim razinama promicati ravnopravnost spolova i prevenciju svih oblika nasilja, prema svim korisničkim skupinama. Posebno je važno znati prepoznati nove oblike rodno uvjetovanog nasilja te raditi na prevenciji. Istaknuta je važnost osvješćivanja javnosti. 

Pisane vijesti