Samostalni sektor za koordinaciju europskih poslova i međunarodne suradnje

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike obavljaju se poslovi vezani uz koordinaciju i izradu stručnih priprema i prijedloga stajališta iz nadležnosti Ministarstva za potrebe sudjelovanja u radu tijela Europske unije, prvenstveno radnih skupina Vijeća i formacije Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO),   te međunarodnih inicijativa i organizacija s naglaskom na koordinaciju aktivnosti u Međunarodnoj organizaciji rada, Vijeću Europe, Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama. Također se obavljaju poslovi vezani uz provedbu Programa za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije iz djelokruga Ministarstva.

Ministarstvo sudjeluje u aktivnostima međunarodne i regionalne suradnje te ostvaruje bilateralnu i multilateralnu suradnju iz područja nadležnosti Ministarstva. Uz poticanje i koordiniranje bilateralne i multilateralne suradnje s ministarstvima ili srodnim organizacijama, ostvaruje se suradnja na pripremi međunarodnih projekata i međunarodnih susreta iz djelatnosti Ministarstva.

Ministarstvo obavlja aktivnosti vezane uz izradu, potpisivanje, pristupanje i ratifikaciju međunarodnih ugovora te aktivnosti koordinacije i/ili provedbe već potpisanih međunarodnih ugovora.

Jedna od zadaća Ministarstva je i praćenje nacionalnih i međunarodnih dokumenata i propisa na području rada, zapošljavanja i socijalne politike.