Ministar Pavić na „Job Fairu“ studentskom sajmu poslova na FER-u

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić obišao je danas „Job Fair“ studentski sajam poslova koji se 15. i 16 svibnja održava u prostorijama Fakulteta elektronike i računarstva. „Job fair“ okuplja više od 100 tehnoloških poduzeća, a cilj mu je upoznati studente s mogućnostima zapošljavanja i razvojem karijere u Hrvatskoj te povezati poslodavce sa studentima Sveučilišta u Zagrebu. Ministar Pavić izrazio je svoju podršku sajmu te naglasio da Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava među poslodavcima posebno promovira mjeru pripravništva u okviru koje država sufinancira 50% plaće za zaposlene mlade osobe, bez gornjeg ograničenja.

JobFair_7

„To znači da ako neka IT tvrtka želi dati početku plaću od 10 tisuća kuna neto mladoj osobi s FER-a, to može učiniti, a pola ukupnog troška te plaće će pokriti država putem Hrvatskoj zavoda za zapošljavanje“, izjavio je. Na pitanje prati li hrvatsko obrazovanje tržište rada, ministar je odgovorio da se na tom pitanju radi i kroz Nacionalni program reformi i kroz Europski socijalni fond koji na raspolaganju ima 3,5 milijardi kuna za reformu obrazovanja. Istaknuo je da je tu ključna reforma strukovnog obrazovanja, budući da je među nezaposlenim mladima 68% su mladi srednje stručne spreme ili niže, a da je upravo najveća potražnja za profilom srednje i stručne spreme ili niže.

JobFair_9

Ministar je najavio skorašnje potpisivanje ugovora za Centre kompetentnosti vrijedne oko 700 milijuna kuna te ponovio da je za reformu strukovnog obrazovanja osigurano 80 milijuna eura kako bi se ono približilo tržištu rada. Poručio je da Vlada promovira i potiče STEM područje, da su iz Europskog socijalnog fonda osigurana sredstva za 17.000 STEM stipendija.  „Danas ovdje promoviramo politiku zapošljavanja, jačanje pripravništva i sve mjere koje poslodavci mogu koristiti“, naglasio je ministar Pavić.

JobFair_4

Pisane vijesti