Ministar Pavić na informativnoj radionici za poziv „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I“

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je danas na informativnoj radionici za poziv „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I“. Riječ je o pozivu koji se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a za koji je iz Europskog socijalnog fonda osigurano 15 milijuna kuna.

U svom uvodnom govoru ministar Pavić pojasnio je da u okviru Europskog socijalnog fonda postoje četiri prioritetne osi: zapošljavanje, socijalna uključivost, obrazovanje i dobro upravljanje te da je u tim, zadanim okvirima, bio izazov uklopiti kulturu u ESF. Ministar je naglasio da se većina projekata civilnog društva, preko milijardu kuna, financira kroz osnaživanje udruga iz sektora dobrog upravljanja, a da je ovdje riječ o socijalno uključivanje.

Podsjetio je da je više od 100 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda uloženo u kulturne projekte „Kultura u centru – potpora javno-civilnom partnerstvu u kulturi“, „Umjetnost i kultura za mlade“ i „Umjetnost i kultura 54+“ koji se upravo bave specifičnim skupinama želeći kroz kulturu povećati njihovu u uključivost u društvo. „To je jedan hvalevrijedan cilj, hvalevrijedan način socijalne inkluzije naših građana i hvalevrijedan način na koji smo kulturu uspjeli uklopiti u Europski socijalni fond“, izjavio je ministar.

Mediji i zajednice

Ministar Pavić spomenuo je će u sljedećoj financijskoj omotnici sredstva za socijalnu uključivost biti još značajnija, da je Hrvatska, na europskom vijeću, poduprla princip da minimalno 25% sredstva iz sljedeće financijske omotnice bude za socijalnu inkluziju. Poziv „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija“ usmjeren je na unaprjeđenje kvalitete medijskog izvještavanja o ranjivim skupinama i  podizanje razine svijesti o njihovim pravima. U okviru poziva financirat će se aktivnosti jačanja kapaciteta medijskih djelatnika (novinara) te proizvodnja i objava programskih sadržaja medija namijenjenih povećanju vidljivost ranjivih skupina. Prihvatljivi prijavitelji su neprofitni nakladnici medija.

Pisane vijesti