Održana 12. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava danas je održana 12. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe koju je po prvi put, nakon imenovanja na prošloj sjednici, vodila nova predsjednica, gđa. Višnja Fortuna.

DSC_8512

Teme 12. sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe bile su prijedlozi programa rada Nacionalnog vijeća za 2019. i 2020. godinu te rasprava o materijalu gospodina Željka Šempera (Matica umirovljenika Hrvatske) vezanom za kretanja aktualne vrijednosti mirovina i usklađivanje mirovina.

DSC_8496

Također, jedna od tema je bila predstavljanje natječaja „Pridruži se – Aktivni u mirovini“, odnosno jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika. Natječaj se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a svrha mu je unaprijediti kvalitetu i dostupnost programa u području aktivnog starenja i unaprjeđenje kvalitete života umirovljenika. Ukupna vrijednost natječaja je 100 milijuna kuna, vrijednost pojedinačnih projekata može biti od 500 tisuća do 2 milijuna kuna, a prijaviti se mogu sve organizacije civilnoga društva kojima partneri mogu biti druge organizacije civilnog društva kao i jedinice lokalne i područne samouprave te javne ustanove.

Cilj natječaja je da projekti u sklopu istoga doprinesu jačanju socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i kreativnih vještina umirovljenika, unaprjeđenju njihovog psihofizičkog zdravstvenog stanja, njihovoj aktivaciji, nediskriminaciji, dostojanstvu, većoj uključenosti u društvo te ojačavanje kapaciteta organizacija civilnog društva za razvoj i provedbu programa i aktivnosti usmjerenih na aktivno starenje i socijalno uključivanje umirovljenika. Umirovljenici su jedna od četiri skupine u najvećem riziku od socijalne isključenosti te stoga Vlada Republike Hrvatske poduzima mjere za stvaranje poticajnog okruženja za aktivno sudjelovanje umirovljenika u društveno, kulturnom, obrazovnom i ekonomskom životu.

DSC_8516

Na sjednici Vijeća sudjelovali su pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava Melita Čičak, predstavnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pomoćnik ravnatelja Ivo Bulaja i Ljiljana Marušić, predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske, Sindikata umirovljenika Hrvatske, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.    

Pisane vijesti