Ministar Pavić u Splitu i Šibeniku

U okviru priprema za hrvatsko predsjedanje EU Vijećem u prvoj polovici 2020. godine, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić boravi od 29. travnja do 1. svibnja u Splitu i Šibeniku.

U Splitu se ministar sastao sa zamjenicom gradonačelnika Jelenom Hrgović i Splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

IMG-20190430-WA0066

Ministar je predstavio planove vezane za predsjedanje EPSCO Vijećem u formatu ministara rada i socijalnih pitanja, a potom se razgovaralo o suradnji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava s Gradom Splitom i Splitsko- dalmatinskom županijom.

IMG-20190430-WA0067

U svibnju 2020. godine Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u Splitu planira organizirati konferenciju na visokom nivou o cjeloživotnom obrazovanju kroz osnaživanje vještina zaposlenih i nezaposlenih. Osnaživanje vještina, odnosno upskilling i reskilling, bit će jedan od prioriteta našeg predsjedanja EPSCO Vijećem. Na konferenciji se očekuju ministri rada i socijalnh pitanja iz zemalja članica EU i ostali visoki gosti. Poseban fokus tijekom predsjedanja bit će stavljen na projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda za koje je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Upravljačko tijelo.

Radni posjet Šibeniku ministar Pavić iskoristio je za posjet udrugama koje su korisnici Europskog socijalnog fonda: Konjički klub “Kolan” i Udruga mladih “Mladi u EU”. Konjički klub “Kolan” udruga je za aktivnosti i terapijsko jahanje namijenjena djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

IMG-20190430-WA0068

To je jedina takva udruga u Dalmaciji koja u sklopu svojih programa provodi beplatne aktivnosti terapijskog jahanja za 27 korisnika, djece s poteškoćama u razvoju u dobi od tri do osamnaest godina I još dvadesetak korisnika u suradnji s drugim udrugama. Svoje programe realiziraju uz pomoć 19 volontera, od kojih je 12 srednjškolaca. “Veliko mi je zadovoljstvo što sam došao u Konjički klub Kolan koji je korisnik nekoliko projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda” rekao je ministar i dodao da je “pravo zadovoljstvo vidjeti nasmijana lica djece i njihovo zadovoljstvo”. Ministar je nadodao da se vidi koliko puno truda i entuzijazma ulažu u svoj rad voditelji konjičkog kluba, terapeuti i brojni volonteri što dodatno ide u prilog tvrdnji da Europski socijalni fond vraća ljudima osmijeh na lica, zaključio je ministar.

 Ministar Pavić posjetio je i šibensku Udrugu mladih “Mladi u EU”, također korisnike nekoliko projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 6 milijuna kuna, koja zapošljava 17 djelatnika koja okuplja mlade koji promiču europske vrijednosti kroz programe obrazovanja odraslih, osnaživanje dugotrajno nezaposlenih kako bi se uključili na tržište rada, predavanja, radionice, okrugle stolove sa srednjoškolcima, studentima i i ostalim zainteresiranim skupinama.

IMG-20190430-WA0071

Članovi udruge ministru su predstavili projekt “TOČKA”, info centar za mlade koji su osim u svojim prostorijama otvorili i u Veleučilištu Šibenik te na dodatna dva mjesta u Kninu i dva u Drnišu. Ministar je tom prigodom najavio da će se iduće godine, tijekom hrvatskom predsjedanja EU Vijećem, u Šibeniku održati konferencija Euromed forum koja će okupiti više od 1200 sudionika civilnoga društva.



Pisane vijesti