Ministar Pavić u radnom posjetu Splitu

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić boravio je u radnom posjetu Splitu tijekom kojeg je obišao Shift konferenciju te se sastao s rektorom Sveučilišta u Splitu prof. dr.sc. Draganom Ljutićem. Ministar je s rektorom razgovarao o sudjelovanju Sveučilišta u Splitu na konferenciji o cjeloživotnom obrazovanju kroz osnaživanje vještina zaposlenih i nezaposlenih tzv. upskillingu i reskillingu koju će Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava organizirati u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a 2020. Osnaživanje vještina, odnosno upskilling i reskilling bit će jedan od ključnih prioriteta predsjedanja EPSCO vijećem.

Split_8

U okviru svog radnog posjeta Splitu ministar je obišao i Shift konferenciju, jednu od najvećih regionalnih konferencija razvojnih inženjera koja okuplja niz stručnjaka iz vodećih svjetskih tvrtki poput Googlea i Amazona, a koji predstavljaju najnovije trendove u digitalnoj transformaciji.

Split_7

Na konferenciji su predstavljene i aktivnosti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava u pogledu jačanja tržišta rada i poticanja zapošljavanja u  zanimanjima s dodanom vrijednošću. Glavni savjetnik ministra Miroslav Smetiško predstavio je krovni projekt za poticanje zapošljavanja Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Zaposli se u Hrvatskoj“. Projekt je započet u svibnju 2018. godine i obuhvaća niz aktivnosti kojima je cilj aktivirati domaću radnu snagu i nezaposlenima predstaviti brojne mogućnosti zapošljavanja kako kroz paket mjera aktivne politike zapošljavanja tako i kroz specijalizirane programe sufinancirane sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Shift_Miroslav Smetiško

Savjetnik ministra Luka Novosel predstavio je mogućnosti podrške Europskog socijalnog fonda u kontekstu digitalne transformacije kao i prijedloge prioriteta predsjedanja Hrvatske EPSCO vijećem. Savjetnik Novosel govorio je i o aktualnim natječajima Europskog socijalnog fonda, posebice o skorašnjoj objavi natječaja za popularizaciju znanosti.

. Split_10

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marko Sever na konferenciji je govorio o mjerama aktivne politike zapošljavanja s posebnim naglaskom na pripravništvo i samozapošljavanje koje IT industriji nudi brojne mogućnosti. Pomoćnik Sever izdvojio je primjer programa razvoja gaming industrije u Novskoj kroz koji su napravljeni značajni iskoraci u prekvalifikaciji nezaposlenih za nove, gaming poslove.  

Pisane vijesti