Ministar Pavić na sastanku EPSCO Vijeća u Bruxellesu

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc Marko Pavić, sudjelovao je na EPSCO Vijeću, sastanku u formatu ministara rada i socijalnih pitanja u okviru rumunjskoga predsjedanja Vijećem EU, u Bruxellesu. Na Vijeću su ministri rada i socijalnih pitanja iz 28 članica EU razgovarali su o socijalnoj dimenziji Europe nakon 2020. godine, ističući Europski stup socijalnih prava kao dobar okvir za provođenje tih politika. Ministri su poseban naglasak stavili na jačanje vještina radne snage i reforme u okviru Europskoga semestra. Na početku EPSCO Vijeća Europska komisija je istaknula Republiku Hrvatsku kao jednu od zemalja koje su pokazale značajan napredak u kontekstu izlaska Hrvatske iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža i ulaska u makroekonomske neravnoteže, što je važan preduvjet za ostvarivanje članstva u eurozone.

IMG-20190315-WA0020

Ministar se zahvalio Europskoj komisiji što je istaknula izlazak Hrvatske iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža i dodao da su one rezultat snažnih reformi u zapošljavanju i provođenju mirovinske reforme. Ministar Pavić predstavio je hrvatska stajališta u kontekstu Europskog stupa socijalnih prava i pozdravio njegovu daljnju implementaciju kako bi se postigle jače konvergencije tržišta rada i stvorile jednake mogućnosti te kako bi zapošljavanje i usklađivanje obrazovanja s tržištem rada doprinijeli jačanju gospodarstva.

IMG-20190315-WA0015

Ministar je izvijestio o padu nezaposlenosti i rastu zaposlenosti u Republici Hrvatskoj pa je tako naglasio da je u 2018. godini Hrvatska imala 100.000 više zaposlenih nego u 2014. godini. Osvrnuo se i na Europski socijalni fond, odnosno ESF+, kako će se zvati u novoj financijskoj omotnici, koji je jedan od glavnih instrumenata podrške uspješnoj provedbi Europskog stupa socijalnih prava, ali i mogućnosti da se europskim sredstvima odgovori na izazove utvrđene u nacionalnim reformskim programima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministar se posebno osvrnuo na osnaživanje vještina zaposlenih i nezaposlenih (upskilling i reskilling) koje će biti jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EPSCO vijećem u prvoj polovici 2020. godine te je najavio konferenciju na ministarskoj razini koja će se održati na temu osnaživanja vještina zaposlenih i nezaposlenih tj. upskilling i reskilling u Splitu u svibnju iduće godine. Govoreći o dobrim pokazateljima u Hrvatskoj, ministar je naglasio da je Hrvatska prepolovila nezaposlenost mladih na nešto više od 20% u usporedbi s 2013. godinom kada je nezaposlenost mladih bila 50 % što je dokaz da Garancija za mlade i mjere aktivne politike zapošljavanja kojima se potiče zapošljavanje funkcioniraju. Vlada je u zadnje dvije godine uložila 4,5 milijardi kuna u zapošljavanje, a ove godine je izdvojila dodatnih 2 milijarde kuna.

IMG-20190315-WA0018

Ministar Pavić se posebno osvrnuo na hrvatsko predsjedanje EPSCO Vijećem, u kontekstu hrvatskog predsjedanja EU Vijećem, u prvoj polovici 2020. godine i istaknuo da će se održati dvije konferencije na ministarskoj razini i to konferencija u Dubrovniku na temu ESF+ gdje će Hrvatska predstaviti primjere dobre prakse u provedbi projekata financiranih europskim sredstvima, poput programa „Zaželi“ kojim će se u Hrvatskoj zaposliti 7.000 teže zapošljivih žena u ruralnim krajevima koje će se brinuti o 35.000 starijih kućanstava i onih u potrebi. I druga konferencija, u Splitu, na temu osnaživanja vještina zaposlenih i nezaposlenih gdje će biti predstavljene i mjere aktivne politike zapošljavanja u koje je do sada uključeno više od 68.000 osoba. Uz ministra Pavića na sastanku je sudjelovala i ministrica za demografiju, obitelj ,mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

IMG-20190315-WA0028

Vijeće EPSCO okuplja ministre nadležne za zapošljavanje, socijalna pitanja, zdravstvo i zaštitu potrošača iz svih država članica EU-a. Vijeće radi na povećanju stope zaposlenosti i poboljšanju radnih i životnih uvjeta, osiguravajući visoku razinu zdravlja ljudi i zaštite potrošača u EU-u.

IMG-20190315-WA0016

Na marginama EPSCO Vijeća ministar Pavić imao je bilateralne susrete s ministrima nadležnima za zapošljavanje i socijalna pitanja Finske, Latvije, Ujedinjene Kraljevine i Njemačke.



Foto copyright: European Union/Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava  

Pisane vijesti