Ministar Pavić na konferenciji „Nova scena & održivi turizam“ studentima predstavio mogućnosti financiranja poduzetničkih ideja kroz mjere aktivne politike zapošljavanja i ESF

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je danas na konferenciji „Nova scena & održivi turizam“ koja je održana na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Ministar je na panelu „Financiranje u turizmu“ studentima predstavio mogućnosti financiranja poduzetničkih ideja kroz mjere aktivne politke zapošljavanja koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje kao i kroz projekte Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj. U svome izlaganju ministar je posebno predstavio potporu za samozapošljavanje koja se provodi u okviru mjera aktivne politike zapošljavanje. Naglasio je da je iznos potpore gotovo utrostručen te da sve zainteresirane nezaposlene osobe putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje mogu dobiti 70 tisuća kuna potpore dok je ranije bilo 25 tisuća kuna. Uz to, kazao je kako se dodatna značajna sredstva mogu dobiti ukoliko se uz potporu za samozapošljavanje koristi i mjera stručno osposobljavanje za rad te ukoliko se pet korisnika udruži u zadrugu.

DSC_4721

Govoreći o mjeri ministar je kazao kako 80% tvrtki koje se otvore uz potporu za samozapošljavanje „prežive“ prvu godinu, stoga se sada radi na sustavu potpore mentorstva za drugu godinu. Ministar je govorio i o projektima Europskog socijalnog fonda istaknuvši kako je Hrvatskoj, za društvene promjene, na raspolaganju 14 milijardi kuna. Pojasnio je da Europski socijalni fond ima četiri prioriteta: zapošljavanje, socijalna inkluzija, obrazovanje i dobro upravljanje. „Samo u prve dvije godine mandata ove Vlade u zapošljavanje smo investirali 4.5 milijarde kuna, dvostruko više nego ranije zahvaljujući Europskom socijalnom fondu“, izjavio je ministar.

DSC_4970

O prioritetnoj osi socijalna inkluzija rekao je da ona za cilj ima djelovati inkluzivno na sve one skupine koje na različite načine isključene, poput mladih nezaposlenih, starijih osoba, osoba s invaliditetom. Značajna sredstva, pojasnio je ministar, osigurana su i za obrazovanje te dobro upravljanje.  Za digitalizaciju javne uprave i  osnaživanje udruga osigurano je 800 kuna, a iz Europskog socijalnog fonda osigurana su značajna sredstva za obrazovanje, među kojima se financira i kurikularna reforma i reforma visokog obrazovanje. Uz to, ministar Pavić studentima je prezentirao program LEDI – lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja koji je vrijedan oko 100 milijuna kuna. Unutar tog projekta financiraju se poslovni klubovi na županijskoj razini.

DSC_5017

„Budite proaktivni, ne bojte se dijeliti ideje. Javljate se svim institucijama, tražite profesore da vam budu mentori. To je najbolji način da uspijete i realizirate vaše poduzetničke ideje“, poručio je ministar studentima.
 Na panelu „Financiranje u turizmu“ dvoje mladih korisnika mjere samozapošljavanje Stipe Mamić iz Splita i Nediljko Dropulić iz Imotskog predstavili su svoje projekte. Stipe Mamić iskoristio je mjeru kako bi realizirao projekt tzv. ekonomije doživljaja u okviru koje spaja slikanje i degustaciju hrvatskih vina. Koristeći potporu za samozapošljavanje Nediljko Dropulić inovativnim idejama kroz turističku agenciju obogaćuje turističku ponudu Imotske krajine.

Pisane vijesti