Ministar Pavić na konferenciji „Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti“

Danas je u hotelu Westin održana konferencija „Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti“ u organizaciji Ministarstva turizma na kojoj je sudjelovao ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić. U pozdravnom govoru ministar Pavić pozdravio je rezultate koje je polučio zajednički projekt Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Dani poslova u turizmu, pozitivan efekt mirovinske reforme kojom se omogućilo umirovljenicima rad na pola radnog vremena te proaktivan pristup Vlade kroz primjenu mjera aktivne politike zapošljavanja i specijalne programe sufinancirane iz Europskog socijalnog fonda kojima se smanjio pritisak na tržište radne snage.

Također, ministar je istaknuo da je prioritet Vlade i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava aktivacija domaće radne snage, a kvote su samo „zadnja linija obrane“ pri zapošljavanju ukoliko nije moguće radna mjesta popuniti domaćom radnom snagom.

  westin3

„Vlada je u prve dvije godine mandata osigurala 4,5 milijarde kuna za zapošljavanje, a ove godine dvije milijarde kuna, od toga preko milijardu i pol kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja“, rekao je ministar Pavić te istaknuo mjeru stalnog sezonca koja je fokusirana na sektor turizma, a prošle ju je godine koristilo 5700 korisnika. Mjera stalni sezonac proširila se i na turistički sektor u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

„Ključ daljnjeg razvoja je cjeloživotno obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih, a up-skilling i re-skilling bit će jedan od prioriteta predsjedanja EPSCO vijećem tijekom hrvatskog predsjedanja EU 2020. godine. Cilj ove Vlade prvenstveno je aktivirati domaću radnu snagu i da za svaku osobu koja je nezaposlena nudimo bilo mjeru, bilo obrazovanje bilo aktivaciju na tržištu rada kako bi svima koji to žele u Republici Hrvatskoj osigurali posao “, zaključio je ministar.      

Pisane vijesti