Državna tajnica Mađerić na Javnoj tribini o udomiteljstvu za djecu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji državna tajnica Margareta Mađerić nazočila je Javnoj tribini o udomiteljstvu za djecu u organizaciji Obiteljskog centra - Područna služba Ličko-senjska.

Državna tajnica je, čestitajući Međunarodni dan obitelji, poručila da Vlada Republike Hrvatske, svjesna brojnih izazova koji mogu utjecati na obitelji, nastavlja kreirati i provoditi politike s ciljem podupiranja i osnaživanja obitelji diljem Hrvatske.

Istaknula je kako je Vlada RH izmjenama i dopunama Zakona o radu propisala, između ostaloga, mjere koje se odnose na fleksibilne uvjete rada roditelja djece mlađe od 8 godina, kao što su lakši pristup privremenom prelasku s punog na nepuno radno vrijeme, promjeni i prilagodbi radnog vremena te privremenom prelasku na rad od kuće (tzv. rad na izdvojenom mjestu rada).

"Izmjenama Zakona o udomiteljstvu povećali smo iznos opskrbnina i naknade za rad udomitelja, a za što smo na godišnjoj razini osigurali više od 41 milijun eura", naglasila je državna tajnica. 

Za one udomitelje koji skrbe za djecu do sedme godine života uveden je dopust za udomitelje, u trajanju od šest mjeseci, prilikom čega imaju sva prava iz obveznog mirovinskog osiguranja i pravo na plaćene doprinose. Isto tako, za vrijeme korištenja prava udomitelj ostvaruje uvećanje naknade za rad udomitelja.
 

Pisane vijesti