Državni tajnik Ivan Vidiš sudjelovao na završnoj konferenciji EU projekta „Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce“

U Zagrebu je u utorak, 23. svibnja 2023. održana završna konferencija „Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce“ organizirana od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u suradnji s partnerima, Hrvatskom zajednicom županija i tvrtkom Spona Code.

Sudionike je u ime Ministarstva uvodno pozdravio državni tajnik Ivan Vidiš, istaknuvši kako je podizanje svijesti o važnosti prilagodbe posla obitelji i privatnom životu jedan od koraka ka promjeni organizacijske kulture i kulture društva te dodao kako u kontekstu demografske revitalizacije i ekonomskog jačanja obitelji upravo poslodavci, uvjeti rada i podrška društva u cjelini igraju važnu ulogu.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta u okviru kojeg je provedeno i županijsko i nacionalno istraživanje o problematici ravnoteže privatnog i poslovnog života s kojom se susreću zaposlene majke i trudnice, a najodgovornijim organizacijama javnog i privatnog sektora dodijeljen je Mamforce standard, kao potvrda posvećenosti razvijanju i promoviranju raznolikosti, uključivosti, rodne ravnopravnosti i obiteljske odgovornosti na radnom mjestu.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava o sljedećim koracima u izgradnji radnih mjesta za buduće generacije, na kojoj su, uz državnog tajnika Vidiša, sudjelovale i Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

Tijekom rasprave državni tajnik je naglasio kako je u cilju prilagodbe na promjene u svijetu rada i načinu rada u proteklom razdoblju znatno unaprijeđen zakonodavni okvir te je izmjenama i dopunama Zakona o radu uvedena mogućnost da radnik zatraži privremeni prelazak s punog na nepuno radno vrijeme, na rad od kuće ili prilagodbu radnog vremena radi usklađivanja radnih i obiteljskih obaveza te osobnih potreba, kao i pravo na neplaćeni dopust u ukupnom trajanju od pet radnih dana godišnje za pružanje skrbi članu uže obitelji.

Cilj EU sufinanciranog projekta „Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce“ je povećati osviještenost i utjecati na nejednaku podjelu odgovornosti unutar obitelji te motivirati poslodavce na uvođenje novih poslovnih praksi koje će poticati usklađivanje obiteljskog i poslovnog života za žene i muškarce, promicati ravnopravnije sudjelovanje majki na tržištu rada kao i aktivnu ulogu očeva u skrbi o djeci.

Pisane vijesti