Predstavljen 4. paket mjera pomoći Vlade RH za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata

Predsjednik Vlade RH predstavio je u utorak, 14. ožujka mjere pomoći Vlade za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata (PPT) među kojima su i mjere iz nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike: 
 

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine

Iznos jednokratnog primanja ovisan je visini mirovinskih primanja i utvrđuje se u rasponu od 60 eura do 160 eura. Za isplatu jednokratnog novčanog primanja procijenjena su sredstva od oko 64,3 mil. eura za otprilike 696 tisuća korisnika.
 
IZNOS JEDNOKRATNE NAKNADE UKUPNO MIROVINSKO PRIMANJE
160 eura do 260 eura
120 eura od 260,01 do 330 eura
80 eura od 330,01 do 470 eura
60 eura od 470,01 do 610 eura
 
Isplata jednokratnog novčanog primanja će se izvršiti u dva navrata, u travnju 2023. za korisnike mirovine koji primaju samo hrvatsku mirovinu i najkasnije u srpnju 2023. za korisnike inozemnih mirovina te onih korisnika kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku.

Jednokratno novčano primanje nije oporezivo niti može biti predmet ovrhe te se neće  uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Predsjednik Vlade RH istaknuo je dosadašnje isplate četiri paketa mjera za umirovljenike i to covid dodatak za više od 720 tisuća korisnika mirovina za što je bilo isplaćeno 62,2 milijuna eura, energetski dodatak za 700 tisuća umirovljenika za što je isplaćeno 59,7 milijuna eura, inflatorni dodatak za 690 tisuća umirovljenika za što je isplaćeno 62,4 milijuna eura te Božićni paket za 695 tisuća umirovljenika za što je isplaćeno 62,5 milijuna eura.
 

Naknada za ugroženog kupca energenata

Istaknuo je kako je 69 tisuća osoba u statusu ugroženog kupca energenata te će imati pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Mjesečna naknada povećava se od 1. travnja i iznosit će 70 eura, a vrijednost mjere je 36 milijuna eura.

Status ugroženog kupca energenata imaju korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata.

Istaknuo je kako će korisnici ZMN-a imati i dalje pravo na naknadu troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge.

Trajanje mjere je od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024.
 

Jednokratna novčana naknada

Oko 167 tisuća osoba imat će pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura radi ublažavanja rasta troškova života. Vrijednost mjere je 25 milijuna eura.

Naknada je namijenjena ugroženim kupcima energenata i primateljima doplatka za pomoć i njegu, korisnicima novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima koji se vode u evidenciji nezaposlenih i civilne stradalnike iz Domovinskog rata.

Predsjednik Vlade istaknuo je kako se naknada povećava za 13 posto (za 17,16 eura) u odnosu na božićni paket mjera.


Za pružatelje socijalnih usluga – naknada za ublažavanja porasta troškova energije
 
Pružateljima socijalnih usluga mjesečno će se isplatiti 70 do 540 eura ovisno o broju korisnika i to 70 do 80 eura pružateljima usluge pomoći u kući te 140 do 540 eura pružateljima usluga smještaja, organiziranog stanovanja i boravka. Vrijednost mjere je četiri milijuna eura.

Mjera je namijenjena pružateljima usluga smještaja, organiziranog stanovanja i boravka, usluge pomoći u kući (aktivnost pripreme i dostave obroka), udomiteljskim obiteljima, korisnicima koji se prvi put javljaju na mjeru preko javnog poziva. Trenutno je 506 pružatelja usluga obuhvaćeno mjerom.
 
Trajanje mjere je od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024.


Jednokratna novčana naknada za nezaposlene osobe

Za oko 60 tisuća nezaposlenih osoba bit će omogućena isplata jednokratne novčane naknade u iznosu od 100 eura.

Mjera je namijenjena osobama koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na dan 1. ožujka 2023. radi ublažavanja rasta troškova života. Vrijednost mjere je šest milijuna eura.
 
Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je dosadašnje pakete mjera kao odgovor Vlade na pandemiju i energetsku krizu za što je do sada isplaćeno 5,1 milijarde eura i to u proljeće 2020. 1,6 milijardi eura u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, za vrijeme energetske krize i inflacije u proljeće 2022. 663 milijuna eura, jesen 2022. 2,8 milijardi eura i u zimi 2022. 95 milijuna eura.

Prezentacija 4. paketa mjera: 
Foto: Hina

Pisane vijesti