Državni tajnik Ivan Vidiš sudjelovao na sastanku EPSCO Vijeća u Bruxellesu

U Bruxellesu se u ponedjeljak, 13. ožujka 2023. održao sastanak EPSCO Vijeća u formatu ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku na kojem je u ime Republike Hrvatske sudjelovao državni tajnik Ivan Vidiš.                   
 
U okviru točke dnevnog reda posvećene Europskom semestru održana je rasprava na temu vještina koje su u jesenskom paketu Semestra za 2023. godinu prepoznate kao ključne za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. i iskorištavanje prilika digitalnog desetljeća.
 
Državni tajnik Vidiš istaknuo je kako Hrvatska ulaže dodatne napore vezane uz prekvalifikaciju i usavršavanje radne snage. S ciljem povećanja kompetencija zaposlenih i osiguranja kvalitetne radne snage, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti uspostavljen je novi sustav obrazovanja odraslih putem vaučera za stjecanje zelenih i digitalnih vještina, koji će omogućiti povećanje zapošljivosti radne snage te bolju usklađenost ponude i potražnje na tržištu rada.
 
U sklopu ministarske rasprave posvećene zapošljavanju i socijalnoj situaciji u EU-u s naglaskom na položaj privremeno raseljenih osoba iz Ukrajine na tržištu rada, državni tajnik je naglasio kako su osobe iz Ukrajine u pravima izjednačene s hrvatskim državljanima te im je omogućeno korištenje usluga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje uključuju prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba i uslugu podrške bržem zapošljavanju.
 
Na sastanku su sudionici imali priliku i razmijeniti mišljenja o Odluci Vijeća kojom se ovlašćuje države članice da ratificiraju Konvenciju Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju iz 2019. (broj 190). Državni tajnik je pritom naglasio kako će Hrvatska i dalje biti konstruktivna u pregovorima i zalagati se za donošenje odluke na razini EU-a čime bi se uklonile sve prepreke mogućoj ratifikaciji Konvencije.
 
Na marginama Vijeća državni tajnik Vidiš održao je i bilateralni sastanak s gđom Manuelom Geleng, ravnateljicom Uprave za poslove i vještine pri Glavnoj upravi za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije (DG EMPL). Glavne teme razgovora bile se Europska godina vještina 2023., sustav vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih te provedba Preporuke Vijeća o individualnim računima za učenje.

Pisane vijesti