Održana 11. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika

U utorak, 31. siječnja 2023. godine održana je 11. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika, kojom je predsjedala državna tajnica i zamjenica predsjednika Vijeća, Marija Pletikosa.  

Na sjednici Vijeća usvojen je Prijedlog plana rada Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika za 2023. godinu, kao i Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika za 2022. godinu.

U nastavku sjednice, u sklopu točke Dnevnog reda posvećene promociji udomiteljstva, ispred Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku, Marija Barilić održala je izlaganje na spomenutu temu.

U izlaganju se osvrnula na prioritete, posebne ciljeve, ali i provedene aktivnosti povezane s temom unaprjeđenja udomiteljstva u okviru Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalne skrbi. Također, kroz izlaganje je prikazan profil udomitelja prema ključnim socio-demografskim karakteristikama kao i trenutno stanje udomiteljstva po županijama. Poseban osvrt u održanom izlaganju posvećen je i temi naknade za rad udomitelja kao i temi opskrbnine za korisnike, u sklopu čega su prikazani ključni trendovi u ovim područjima posljednjih godina.

Na sjednici su članovi vijeća raspravljali i o financijskim sredstvima koja su u 2022. i 2023. godini osigurana za uvećanje naknade za rad udomitelja i opskrbnine, a zatim i uvećanje osnovice, kao i financijska sredstva osigurana za udomitelje s ciljem smanjenja utjecaja od porasta cijena energenata.

U nastavku sjednice, članica Vijeća i predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo, Claudia Juranić Klarić održala je izlaganje pod nazivom “Korak naprijed za kvalitetno udomiteljstvo“. U okviru prezentacije predstavljen je rad Foruma za kvalitetno udomiteljstvo kao i aktualni projekti Foruma.

Također, prikazane su regionalne specifičnosti udomiteljstva po regijama u Republici Hrvatskoj. Prezentacije je poseban naglasak stavila na ključne odrednice trenutačne perspektive udomiteljstva kao i zaključno preporuke za promociju udomiteljstva na razini Republike Hrvatske.

Uslijedila je konstruktivna rasprava u kojoj su članovi Vijeća dali svoje osvrte i prijedloge na održana izlaganja, u kontekstu osvrta na postignute iskorake u području udomiteljstva kao i preporuke s ciljem daljnjeg unaprjeđenja ovog područja.

Pisane vijesti