U Čakovcu potpisan Sporazum o suradnji između Međimurske županije i Ministarstva te uručeno 17 ugovora vrijednih gotovo 13 mil. kn za nastavak programa „Zaželi“

U sklopu radnog posjeta Međimurskoj županiji ministar Marin Piletić u Čakovcu je sudjelovao na sastanku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sa županima na temu Razvojnog sporazuma za Sjever Hrvatske prilikom čega je predstavio Europski socijalni fond plus, Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. Također, u Čakovcu je potpisan Sporazum o suradnji između Međimurske županije i Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te uručeno 17 ugovora vrijednih gotovo 14 milijuna kuna za nastavak Programa „Zaželi“.

Sporazum o suradnji između Međimurske županije i Ministarstva

Hrvatska je jedna od zemalja u kojoj se provodi pilot – program „Faza III: Testiranje jamstva za djecu” financiranom od strane Europske komisije kojim se pružaju usluge zaštite djece i podrške obiteljima, neformalno predškolsko obrazovanje te usluge rane intervencije na području Međimurske županije.

Nakon završetka pilot – programa potrebno je osigurati nastavak pružanja usluga usmjerene na djecu i obitelji u riziku kroz programe za podršku roditeljstvu, radionice i druge neformalne aktivnosti predškolskog odgoja za djecu, usluge poludnevnog boravka, psihosocijalne podrške i sl.

Radi osiguravanja nastavka pružanja usluga, ministar Marin Piletić u Čakovcu je potpisao Sporazum o suradnji s međimurskim županom Matijom Posavcem, a čijim potpisivanjem Republika Hrvatska postaje osnivač Centra za pružanje usluga u zajednici.

Centar će pružati izvaninstitucijske socijalne usluge za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu i mlade s problemima u ponašanju te njihove obitelji kao i provođenje mjera intenzivne stručne pomoći i nadzora nad ostvarivanjem skrbi o djetetu.

Sjedište centra predviđeno je u Čakovcu s izdvojenim mjestima rada (resursni centri) u Orehovici, Paragu, Piškorovcu, Podturenu i Pribislavcu.

U sklopu Faze III „Testiranje jamstva za svako dijete“ građeni su resursni centri iz EU sredstava pri čemu je UNICEF provedbeni partner. Po završetku projekta 1. travnja 2023. navedene objekte UNICEF će predati općinama, a općine će dalje Ministarstvu ustupiti objekte na korištenje.

Resursni centri koristit će se i za aktivnosti Obiteljskog centra te aktivnosti drugih resora (edukativni programi, radionice i predškolski programi kroz igraonice) s ciljem osiguravanja integriranih usluga za djecu, mlade i obitelji u riziku.
 
Dodijeljeno 17 ugovora vrijednih gotovo 13 milijuna kuna za nastavak Programa „Zaželi“
 
Ministar Marin Piletić dodijelio je 17 ugovora vrijednih gotovo 13 milijuna kuna u sklopu Programa „Zaželi“ čime će se omogućiti zapošljavanje 245 žena, koje će pružati uslugu potpore i podrške za 1 584 starijih i nemoćnih osoba u svojim zajednicama u sljedećih šest do osam mjeseci.

Do sada je u okviru prve i druge faze Poziva Zaželi sklopljeno 746 ugovora ukupne vrijednosti od gotovo 1,8 milijardi kuna, što ga čini jednim od najvećih Poziva financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda u razdoblju 2014. -2020.

Nastavak Programa Zaželi očekuje se i u novoj financijskoj perspektivi 2021. -2027. čime će se osigurati podrška postojećim mjerama dugotrajne skrbi i prevencije institucionalizacije.

 

Pisane vijesti