Održana 8. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u srijedu 29. lipnja 2022. održana je 8. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Na sjednici je sudjelovao ministar Marin Piletić, koji je uvodno izrazio zadovoljstvo suradnjom i doprinosom umirovljeničkih udruga u ostvarenju ciljeva u mirovinskom sustavu te podsjetio na nedavno prezentirani redefinirani model obiteljske mirovine.

Nakon usvajanja Zapisnika sa 7. sjednice Nacionalnog vijeća, predstavnici Ministarstva održali su  prezentaciju o najavljenom prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, između ostaloga, vezano za povećanje obiteljske mirovine za 10 posto, omogućavanje korištenja dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu (starosnu/invalidsku) i povećanje najniže mirovine. 



Nadalje, članovi Nacionalnog vijeća raspravljali su o zahtjevima Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske iz Otvorenog pisma upućenog predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, a u raspravi je aktivno sudjelovao i ministar Piletić, koji je istaknuo kako je ova Vlada otvorena za suradnju, a posebno je naglasio kako će se u predstojećem razdoblju dodatno preispitati i analizirati mogućnosti prihvaćanja zahtjeva umirovljeničkih udruga.

Na sjednici Nacionalnog vijeća sudjelovali su državni tajnik Dragan Jelić, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Melita Čičak, predsjednica Nacionalnog vijeća i predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović, predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, Ministarstva financija, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pisane vijesti