Održana sjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom

U utorak, 28. lipnja 2022. održana je sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom.

Tom prilikom ministar Marin Piletić zahvalio se članovima Povjerenstva na dosadašnjem radu, davanju prijedloga i stručnih mišljenja iz područja zaštite i promicanja prava osoba s invaliditetom i njihovih obitelji te naglasio važnost nastavka konstruktivnog dijaloga i provođenja aktivnosti usmjerenih na dobrobit djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom na cijelom području RH.

Uz predsjednicu Povjerenstva i državnu tajnicu Mariju Pletikosa i članove, sjednici su nazočili saborska zastupnica Ljubica Lukačić, državni tajnik Ivan Vidiš te pomoćnik ravnatelja HZJZ-a doc. dr. sc. Tomislav Benjak.

Teme održane sjednice vezane su uz snažnije uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada, novi Zakon o registru osoba s invaliditetom, Nacrt prijedloga Zakona o osobnoj asistenciji i Nacrt prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku.

Državni tajnik Ivan Vidiš Istaknuo je kako Vlada RH svake godine izdvaja oko milijardu kuna za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja s posebnim naglaskom na zapošljavanje osoba s invaliditetom. U mjere aktivne politike zapošljavanja, godišnje se uključi oko 1.400 osoba s invaliditetom.

„Ako uzmemo u obzir ukupna sredstva izdvojena u mandatu ove Vlade, s ciljem poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, radi se o iznosu od 647 milijuna kuna i to za mjere HZZ-a 151 milijun kuna te za poticaje ZOSI-a 496 milijuna kuna.



Doc. dr. sc. Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a upoznao je članove Povjerenstva na koji način se sukladno Zakonu o Registru osoba s invaliditetom utvrđuje status osobe s invaliditetom.

Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra izvijestila je članove o aktivnostima provedenim u svrhu izrade Nacrta prijedloga zakona o osobnoj asistenciji kojim se definira usluga osobne asistencije, sadržaj i način pružanja usluge, korisnici usluge, postupak za priznavanje prava na uslugu osobne asistencije, uvjeti za pružatelje usluga, ugovaranje usluga, imenovanje, sastav i zadaća Komisije za procjenu potreba za uslugom osobne asistencije, evidencije, nadzor, financiranje usluge, naknadu štete, prekršajne i kaznene odredbe, te druga pitanja značajna za pružanje usluge osobne asistencije.

Članica Povjerenstva prof. dr. sc. Lelia Kiš Glavaš u ime Vijeća studija Edukacijske rehabilitacije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta apelirala je da se poduzmu mjere potrebne za zabranu korištenja takozvanog CD (Chlorine Dioxid) protokola (poznatog i kao Miracle Mineral Solution – MMS) koji se reklamira kao protokol za liječenje poremećaja iz spektra autizma. Štetnost ovog proizvoda prepoznata je u svijetu i u Republici Hrvatskoj, no on se i dalje putem društvenih mreža propisuje i prodaje. Na štetnost ovog proizvoda 20. lipnja ove godine upozorila je Hrvatska liječnička komora, Agencija za lijekove i medicinske proizvode  (HALMED), Svjetska zdravstvena organizacija i regulatorna tijela brojnih zemalja svijeta. 

Budući da se korištenju CD protokola pripisuju ozbiljne nuspojave na zdravlje korisnika, osoba s poremećajem iz spektra autizma, ovim putem Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske daje punu podršku za zabranu korištenja takozvanog CD protokola!


Pisane vijesti