Održana 6. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika

Na sjednici Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika kojom je u ponedjeljak predsjedao ministar Marin Piletić razgovaralo se o raseljenim osobama iz Ukrajine, Nacionalnom planu za uključivanje Roma i Akcijskom planu unaprjeđenja sustava socijalne skrbi.

Nakon sjednice zatvorene za javnost, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa novinarima je izjavila da su sudionici iskazali zadovoljstvo s aktivnostima koje su poduzete u proteklom razdoblju te su se dogovorili za daljnji rad, redovito izvješćivanje i sastajanje svaki mjesec.

U vezi Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalne skrbi, Pletikosa je rekla da su razgovarali o osnaživanju i poboljšanju sustava, na čemu redovito rade, te podsjetila kako je izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu te novim Zakonom o socijalnoj skrbi došlo do reforme sustava. Također, razgovarali su o uvođenju jedinstvene metodologije izračuna cijena socijalnih usluga, poboljšanju infrastrukture za rad u ustanovama socijalne skrbi te o novom zapošljavanju. U 2021. zaposleno je 328 novih stručnjaka u sustavu, a do danas ih je zaposleno još 50-ak. Predviđeno je oko 150 milijuna kuna za poboljšanje objekata u kojima su zbrinuti korisnici, radi se na edukacijama stručnjaka, a u tijeku je osnivanje Zavoda za socijalni rad, Obiteljskog centra te Akademije socijalne skrbi. 



Što se tiče raseljenih osoba iz Ukrajine kojih je u Hrvatskoj već gotovo 20.000 (6600 djece, 15 posto je muškaraca, a ostalo su žene), Pletikosa je rekla da su upoznati s njihovim uključivanjem u hrvatsko društvo, ne samo kroz sustav socijalne skrbi nego i kroz uključivanje u obrazovni sustav te o zdravstvenoj skrbi. Imamo tri prihvatna centra i 40 mobiliziranih objekata je aktivno. Osiguran im je smještaj, a za djecu i pohađanje nastave online ili pohađanjem hrvatskih škola. Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi omogućeno je izjednačavanje raseljenih osoba iz Ukrajine s hrvatskim državljanima te ostvarivanje svih prava iz tog sustava, rekla je Pletikosa.

Marina Novaković Matanić iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo izrazila je zadovoljstvo novim Zakonom o udomiteljstvu i vidljivim pomacima.

"Konačno imamo naše udomitelje koji su se javili za specijalizirano udomiteljstvo", kaže te već za sutra najavljuje novi sastanak s ministrom Piletićem na kojem će tražiti promjene Obiteljskog zakona kako bi podignuli kvalitetu udomiteljstva te unaprijedili sustav imenovanih skrbnika.  

Klaudija Kregar Orešković iz vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina najavila je da će uskoro objaviti izvješće o prvoj godini provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma od 2021. do 2027., a razvojni projekti i kvalitetan skok u njihovoj integraciji počet će s 2024. godinom. 

Izvor: Hina

Pisane vijesti