Održana 246. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

U ponedjeljak, 6. lipnja 2022. održana je 246. sjednica Gospodarsko-socijalng vijeća, na kojoj je, između ostaloga imenovan predsjednik Vijeća ministar Marin Piletić.

Na sjednici je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs članovima predstavio reformu visokog obrazovanja. Nadalje, predstavljen je i izvještaj o provedbi mjera Vlade RH za ublažavanje cijena energenata od strane predstvanika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Članovi Vijeća raspravljali su i o utjecaju povećanih troškova sirovina i materijala za proizvodnju i pripremu hrane na koju temu su imali izlaganje predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca. 

Također, na sjednici je predstavljeno i Godišnje izvješće o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za 2021. godinu koje je predstavio ravnatelj HZZ-a Ante Lončar.  

Vlada RH na izvanrednoj telefonskoj sjednici donijela odluke s ciljem ublažavanja rasta cijena goriva

Na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade donesene su odluke s ciljem ublažavanja rasta cijena goriva i sprječavanja dodatnog udara na standard građana.
 
Vlada je, naime, donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Dodatno su smanjene trošarine na benzinsko i na dizelsko gorivo te ukupno sniženje trošarina, u kontekstu ove krize s rastom cijena energenata, sada iznosi 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina.

Povrh toga, uvodi se 14-dnevno obračunsko razdoblje, što znači da će se cijene naftnih derivata mijenjati svakih 14 dana.
 
Naime, prateći razdoblje energetske krize, Vlada je procijenila da bi sada u ovim okolnostima za građane bilo povoljnije da se cijena mijenja svaka dva, a ne svaki tjedan kao što je bilo dosad.

Uredba će biti na snazi 30 dana, a nakon toga će se ponovno procijeniti situacija i vidjeti što se još može učiniti.
 
Povrh trošarina, dodatno će se ograničiti i najviša marža energetskog subjekta, bilo proizvođača bilo distributera naftnih derivata.

Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata stupa na snagu od srijede, 8. lipnja.

Izvor: Mrosp/Vlada
 

Pisane vijesti