Održana 117. sjednica Vlade RH

Na 117. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj u petak, 6. svibnja 2022., između ostaloga, prihvaćeni su Nacrt temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, Nacrt kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, Odluka o osiguravanju nastavka financiranja usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom koje uslugu koriste temeljem projekata financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda te izmjena Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata.
 
Temeljni kolektivni ugovor i Kolektivni ugovor
 
Pregovori sa sindikatima zastupljenima u pregovaračkom odboru sindikata javnih i državne službe započeli su 16. studenoga 2021. godine i trajali su do 27. travnja 2022.

Pregovarački odbori sporazumjeli su se o povećanju osnovice za izračun plaće za četiri posto te će od svibnja 2022. godine iznositi 6.286,29 kuna.

Također je povećan i iznos ugovoren za obavljanje sistematskih pregleda s 500 na 1.200 kuna te je ugovorena visina naknade prijevoza po prijeđenom kilometru od 1,35 kuna uz korekciju u slučaju promjene cijene goriva više od 10 posto.

Nakon sjednice, u nazočnosti predsjednika Vlade mr. sc. Andreja Plenkovića, ministar Marin Piletić potpisao je temeljni kolektivni i kolektivni ugovor s predstavnicima sindikata.

Tom prilikom Piletić je istaknuo kako će se kroz ugovorena povećanja prava poboljšati položaj gotovo 240 tisuća zaposlenih u državnoj i javnim službama. "Konačni cilj je bolji položaj državnih službenika i namještenika i zaposlenih u javnim službama, a time učinkovita i održiva državna uprava i zadovoljniji korisnici usluga koje javne službe pružaju."


 
Nastavak financiranja usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom
 
Ministarstvo od 2006. godine kontinuirano sredstvima iz Državnog proračuna RH i dijela prihoda od igara na sreću, te iz Europskog socijalnog fonda (ESF) financira projekte pružanja usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, koje nisu u mogućnosti obavljati svakodnevne aktivnosti u zajednici, a s ciljem zadovoljenja njihovih potreba te jačanja socijalnog uključivanja.

Odlukom koja je prihvaćena na današnjoj sjednici uređuje se nastavak financiranja usluge osobne asistencije za više od tisuću osoba s invaliditetom koje uslugu ostvaruju kroz projekte udruga financirane sredstvima ESF u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

Za osiguravanje kontinuiteta u pružanju usluge osobne asistencije za postojeće korisnike nužno je osigurati dodatna sredstva Ministarstvu u iznosu od 50 milijuna kuna u 2022. i 10 milijuna kuna u 2023. godini, preraspodjelom sredstava u okviru Državnog proračuna za 2022.  i 2023. godinu.

Sredstva će se dodijeliti izravnom dodjelom udrugama bez provedbe natječajnog postupka, s obzirom na to da je zbog nemogućnosti osiguranja sredstava iz ESF+  potrebno žurno djelovanje i osiguravanje nastavka usluge osobne asistencije osobama koje tu uslugu trenutno koriste, bez uključivanja novih korisnika.
 
Izmjena Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata
 
Prihvaćenom Odlukom izmijenjen je iznos najvišeg ukupnog mjesečnog mirovinskog primanja s 4.000 na 4.100 kuna iznad kojeg korisnici mirovine ne ostvaruju pravo na tzv. energetski dodatak te propisuju novi iznosi ukupnog mirovinskog primanja po razredima, uvećani u skladu s usklađivanjem mirovina.

Za isplatu jednokratnog novčanog primanja procijenjena su ukupna sredstva od gotovo 480 milijuna kuna za više od 735 tisuća korisnika.

Time se omogućava isplata tzv. energetskog dodatka za oko 15 tisuća dodatnih umirovljenika, čime Vlada pokazuje visoki stupanj socijalne osjetljivosti prema umirovljenicima.

Pisane vijesti