Čestitka ministra Marina Piletića u povodu obilježavanja Međunarodnog praznika rada

Poštovane građanke i građani Republike Hrvatske,
 
u ime Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, ali i u svoje osobno ime svima čestitam Međunarodni praznik rada!

Međunarodni praznik rada je važan dan kada se prisjećamo žrtava čikaških radnika koji su svojom hrabrošću postavili temelje za razvoj i napredak radničkih prava kakva poznajemo. Iako se danas mnoga prava radnika uzimaju zdravo za gotovo, ne smijemo zaboraviti da zahvaljujući radničkom zalaganju danas imamo visoke radne standarde modernog društva u kojem živimo.

Iako sam tek nedavno preuzeo dužnost ministra, itekako sam svjestan suvremenih izazova s kojima se radnici danas suočavaju. Iza nas su dvije vrlo turbulentne godine prepune izazova, a globalna pandemija je ostavila trag na tržištu rada i na usklađenosti privatnog i obiteljskog života. Pojavili su se i neki novi oblici rada koji traže regulaciju, poput platformskog rada i rada na daljinu.

Sve ćemo te izazove adresirati u narednom razdoblju zajedno sa socijalnim partnerima kroz pokrenute izmjene Zakona o radu, koji će tržište rada u Hrvatskoj učiniti konkurentnijim i u korak s vremenom i novim tehnologijama. Svaki obavljeni posao treba biti adekvatno i plaćen.

Gospodarska kriza uzrokovana pandemijom je iza nas, a tržište rada pokazuje snažan oporavak i pozitivne trendove – zaposlenost je u porastu, a narasle su i prosječna i minimalna plaća. Ciljevi su da nastavimo te pozitivne trendove i do kraja mandata osiguramo prosječnu plaću od 7.600 kuna, minimalnu plaću od 4.250 kuna te povećanje mirovina za 10 posto.

Razloga za optimizam je puno, a svi mi imamo isti cilj – osigurati zadovoljstvo radnika, što možemo postići jedino otvorenim socijalnim dijalogom, međusobnim uvažavanjem i poštivanjem.

Sretan vam praznik rada!

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike


Pisane vijesti