Državna tajnica Margareta Mađerić sudjelovala na konferenciji posvećenoj osnaživanju žena i promicanju ravnopravnosti spolova u Rimu

U okviru talijanskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe u Rimu je 12. travnja 2022. godine održana konferencija visoke razine na temu „Ravnoteža poslovnog i privatnog života kao mehanizam za osnaživanje žena i promicanje ravnopravnosti spolova“, na kojoj je u ime Hrvatske sudjelovala državna tajnica Margareta Mađerić.

Cilj konferencije je potaknuti široku raspravu o ključnim elementima u postizanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, sprječavanju rodne diskriminacije i prevladavanju društvenih i kulturnih prepreka te poticanju profesionalnog razvoja i karijere kroz fleksibilna rješenja usklađena s aktivnostima iz privatne i obiteljske domene.

Državna tajnica Mađerić sudjelovala je na panelu na kojem su predstavnici zemalja članica Vijeća Europe predstavili primjere nacionalnih politika i reformi koje potiču zapošljavanje žena te tako promiču ravnopravnost spolova.

U svom izlaganju istaknula je kako su modernizacija radnog zakonodavstva, ulaganje u vještine i ciljane mjere aktivne politike zapošljavanja kao i osiguravanje pristupačne i kvalitetne usluge formalne skrbi samo neke od mjera koje Hrvatska provodi s ciljem daljnjeg napretka u postizanju ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u svim aspektima društvenog života.

„Ravnopravnost spolova, a posebice ekonomsko osnaživanje žena, preduvjet je za istinski uspješno društvo i gospodarstvo“, naglasila je Mađerić.

Na marginama konferencije državna tajnica Mađerić sastala se s Elenom Bonetti, talijanskom ministricom za jednake mogućnosti i obitelj. Teme sastanka bile su zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica i sprečavanje nasilja u obitelji, a ministrica Bonetti ujedno je predstavila novu strategiju za ravnopravnost spolova talijanske vlade kao jedan od prioriteta nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Pisane vijesti