Uručene nagrade za promicanje prava djeteta u 2021. godini

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u ponedjeljak su uručene tri nagrade za promicanje prava djeteta u 2021. godini, za koju je rečeno da je bila "godina krize prava djeteta" zbog ograničenja uvjetovanih pandemijom covida.

Nagrade u obliku posebnog priznanja i novčanog iznosa od oko 7000 kuna uručene su fonetičarki - rehabilitatorici Matei Hotujac Dreven iz Karlovca, osnivačicama udruge "Vukovarski leptirići" i djelatnicama osječkog Dječjeg kreativnog centra "Dokkica". 

Nagrade im je uručila državna tajnica Margareta Mađerić istaknuvši da su posljednje dvije godine obilježene pandemijom covida, koja je rezultirala i krizom prava djeteta.

"Pandemijom su pogođena najviše djeca, ograničena su u igri i druženju s vršnjacima, obrazovanju i sportu, suočena s bolešću ukućana i prijatelja... Na nama odraslima je velika odgovornost i obaveza - promovirati i štititi prava djeteta, te uključiti samu djecu u odlučivanje o njihovim pravima", poručila je Mađerić.

Istaknula je da sve promjene - od klimatskih do migracija i covida, utječu na djecu.

Cijele godine rad na pravima djece

"Negativne utjecaje tih promjena na djecu treba smanjiti na najmanju moguću mjeru", naglasila je dodavši da su dobitnice nagrada tijekom cijele protekle godine radile na tim ciljevima i promicale prava djeteta u Hrvatskoj.

Matea Hotujac Dreven radi na rehabilitaciji djece oboljele od autizma i djece s teškoćama u komunikaciji. Podučava dječaka s višestrukim teškoćama u razvoju, a angažirala se i u prilagodbi osmorice učenika iz Sirije koji pohađaju Osnovnu školu "Braća Seljan", u kojoj radi.

Drugu nagradu dobile su majke djece s teškoćama u razvoju koje su osnivale udrugu "Vukovarski leptirići" s ciljem da svojoj i drugoj djeci s teškoćama omoguće programe rehabilitacije. Začetnica udruge je Viktorija Matin, majka dječaka koji boluje od teškog oblika cerebralne paralize i epilepsije. Matin se zalaže protiv diskriminacije bilo kojeg djeteta s teškoćama u razvoju.  

Dobitnice treće nagrade su djelatnice Dječjeg kreativnog centra "Dokkica" iz Osijeka koje su protekle godine uložile značajan trud u zaštitu i promicanje prava djeteta, između ostalog su organizirale online radionice savjetovanja za djecu i roditelje i programe jačanja roditeljstva.

Zahvalivši na nagradi, Matea Hotujac Dreven je istaknula da "svako dijete ima potencijal, samo ga treba vidjeti i razvijati. "Bez obzira je li riječ o migrantskoj djeci ili djeci s teškoćama, obrazovanje i kvalitetna komunikacija su ključ razvoja", poručila je.

Izvor: Hina

Pisane vijesti