U Saboru donesen Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o minimalnoj plaći

Sabor je u petak većinom glasova izmijenio Zakon o minimalnoj plaći koji propisuje njezino obvezno ugovaranje u bruto iznosu, a poslodavac koji s radnikom ne ugovori plaću u bruto iznosu biti će kažnjen s iznosom od 60 tisuća do 100 tisuća kuna.

To konkretno znači da će poslodavac s radnikom trebati ugovoriti isplatu minimalne plaće u bruto iznosu koja do kraja ove godine iznosi 4250 kuna, a po novoj uredbi Vlade u sljedećoj godini 4687 kuna.

Vlada je naime četvrtak Uredbom odredila da će minimalna neto plaća za 2022. godinu iznositi 4687,5 kuna bruto odnosno 3750 kuna neto , što je povećanje za 10,3 posto, a čime će ujedno minimalna plaća po prvi put biti iznad 50 posto prosječne neto plaće.

Ugovaranjem bruto iznosa trebale bi se onemogućiti zloporabe vezane uz ugovaranje plaće u neto iznosu.

Bolje se definira i ono što ne ulazi u minimalnu plaću, kao dodatci za otežane uvjete rada i iz proširenih kolektivnih ugovora, što bi također trebalo omogućiti bolja primanja radnika.

Po novome kazne prijete i poslodavcu koji isplaćuje niža primanja od minimalne plaće, ali i onom koji s radnikom potpiše sporazum da se odriče isplate minimalne plaće.

Cilj je da minimalna plaća istodobno bude socijalni i zaštitni instrument.

Izvor: Hina

Pisane vijesti