Uručeni ugovori za školsku prehranu vrijedni više od 22 milijuna kuna

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović uručio je u utorak 28 ugovora u vrijednosti većoj od 22,5 milijuna kuna predstavnicima gradova i županija kojima će osigurati školsku prehranu za djecu koja su u riziku od siromaštva.

Ugovore sufinancira Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u sklopu Poziva "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva za školsku godinu 2021.-2022.", a njime se pruža potpora postojećim nacionalnim programima subvencioniranja prehrane. 

Ističući da će se sa više od 22,5 milijuna kuna sredstava osigurati podjela obroka u 318 osnovnih škola na području Hrvatske, Aladrović je rekao da će tako 22 445 školaraca svakoga školskog dana dobiti topli obrok.

"Bio bih najsretniji da nam ovi ugovori nisu potrebni, da u Hrvatskoj nema djece koja su u riziku od najgorih oblika siromaštva, no dok god je tako mi ćemo učiniti sve da udovoljimo postojećim potrebama", kazao je.

Podsjetio je kako je njegovo ministarstvo u zadnjih pet godina uključeno u osiguravanje prehrane za djecu u riziku od siromaštva, tijekom kojih je sredstvima iz FEAD programa osigurano ukupno 120 milijuna kuna za više od 30.000 djece.

Aladrović je naglasio da ulaganje u djecu iz najranjivijih skupina potiče ostvarivanje prava sve djece i održivi razvoj društva, lišen velikih socijalnih razlika i podjela. "To je ulaganje u bolje sutra i bolju budućnost cijele Hrvatske", poručio je.

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić rekao je da se takvim financiranjem osigurava veći obuhvat školske djece kojima je dostupan besplatan školski obrok, što je posebno važno za manje razvijene jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Izvor: Hina
 

Pisane vijesti