Održana 238. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

Gospodarsko-socijalno vijeće je na 238. sjednici, održanoj u srijedu, 21. srpnja 2021., na kojoj je sudjelovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, raspravljalo o ulozi socijalnih partnera u podizanju svijesti radnika i poslodavaca o utjecaju pandemije COVID-19 na javno zdravstvo i gospodarstvo, koja je od prvog slučaja u Republici Hrvatskoj, zabilježenog 25. veljače 2020. pa do danas, odnijela 8.240 ljudskih života.
 
Gospodarsko-socijalno vijeće pozdravilo je napore Vlade Republike Hrvatske što je pravovremenom reakcijom, putem mjera za očuvanje radnih mjesta, očuvala tržište rada u okolnostima pada gospodarske aktivnosti i štete nastale uslijed korona krize, veće od 34 milijarde kuna.
 
Članovi Vijeća podsjetili su na činjenicu da početkom pandemije zdravstvena, odnosno epidemiološka struka, nije imala drugog mehanizma u borbi protiv koronavirusa, osim preporuka vezanih uz fizičku distancu, osobnu higijenu i zatvaranja dijela gospodarstva,  a sve u cilju sprječavanja urušavanja zdravstvenog sustava kako bi u svakom trenutku mogao ispunjavati svoju ulogu.
 
Do danas je u svijetu utrošeno više od tri milijarde doza cjepiva. Gospodarsko-socijalnog vijeće ističe kako se može zaključiti da su cjepiva sigurna i predstavljaju jedino jamstvo za povratak u uobičajeno funkcioniranje gospodarstva i društvenih aktivnosti. Vijeće naglašava kako je Vlada Republike Hrvatske osigurala dovoljne količine cjepiva i učinila ga dostupnim svim građanima.
 
Članovi Vijeća apeliraju na sve građane Republike Hrvatske da pokažu vjeru u znanost i medicinsku struku koja snažno zagovara cijepljenje kao jedini mogući izlaz, imajući u vidu iznimno negativan utjecaj pandemije na zdravlje građana, zaposlenost, turističku sezonu, kao i neizvjesnu situaciju u zdravstvenom sustavu zbog očekivanog četvrtog vala pandemije.

Pisane vijesti