Dodijeljeni ugovori u vrijednosti više od 47,8 milijuna kuna u sklopu programa Zaželi u Splitu

U sklopu radnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar svečano su uručili 23 ugovora u sklopu Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II.“ u vrijednosti više od 47,8 milijuna kuna u Splitu.

Provedbom projekta zaposlit će se 530 žena koje će pružati uslugu potpore i podrške za starije i nemoćne osoba u svojim zajednicama u sljedećih godinu dana.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u dvije faze Poziva kroz 70 ugovora uloženo više od 180,8 milijuna kuna, zahvaljujući čemu je zaposleno ukupno 1540 žena koje pružaju potrebnu skrb brojnim starijim sugrađanima.

Programom „Zaželi“ – do sada najvećim natječajem financiranim u Hrvatskoj iz Europskog socijalnog fonda sklopljeno je 749 ugovora ukupne vrijednosti veće od 1,8 milijardi kuna.

Svečanom uručivanju u Splitu nazočio je župan Blaženko Boban.
 

Obilazak Dječjeg doma Maestral Split

Ministar Josip Aladrović i državna tajnica Marija Pletikosa sa suradnicima posjetili su Dječji dom Maestral Split - ustanovu socijalne skrbi koja pruža socijalne usluge djeci i mlađim punoljetnim osobama bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, primarnim, udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima te djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi.

Kako navodi ravnateljica Jelena Burazin, Dom trenutno provodi dva EU projekta. Projektom „Kuća prijatelji djece, mladih i obitelji“ unaprijedit će se infrastruktura kroz rekonstrukciju, preuređenje i opremanje sa svrhom provođenja procesa deinstitucionalizacije, procesa prevencije institucionalizacije te razvoja mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici.

Drugim projektom „Pružimo ruku podrške djeci, mladima i obiteljima“, u vrijednosti većoj od 5,2 milijuna kuna, a koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, omogućit će se razvoj novih i poboljšanje postojećih izvaninstitucijskih usluga za 48 djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi te 60 bioloških, udomiteljskih i posvojiteljskih obitelji na području Splitsko-dalmatinske županije kao i osnaživanje 40 stručnih radnika za provođenje usluga.

U sklopu projekta provodit će se aktivnosti razvoja i širenja izvaninstitucijskih socijalnih usluga za djecu, mlade i obitelji poput usluge organiziranog stanovanja, usluge savjetovanja i pomaganja,  poludnevnog boravka te aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka za pružanje izvaninstitucijskih usluga.

Ravnateljica Burazin naglasila je kako Dom pruža usluge korisnicima na još sedam lokacija - stanovima u kojima pruža uslugu organiziranog stanovanja u Splitu, Kaštel Lukšiću, Solinu i Podstrani.
 

Pisane vijesti