Čestitka ministra Josipa Aladrovića u povodu Praznika rada

U ime Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i svoje osobno ime ovim putem svima čestitam Međunarodni praznik rada, datum koji već više od 130 godina slavi radnike, a koji nam služi i kao podsjetnik da se tržište rada i položaj radnika mijenjaju.
 
Posljednjih godinu dana te promjene su postale vidljivije i ubrzanije svjesni činjenice da se veliki dio  poslodavaca i zaposlenika teško s njima nosi. Vlada poduzima sve potrebno kako bi prema građanima minimizirala učinak krize, no naravno to nije uvijek moguće. Na svjetskoj razini ovo je najveća kriza u posljednjih 100 godina i moramo se pripremiti na to da će možda još u nekom obliku potrajati.
 
Više od godinu dana na snazi su mjere očuvanja radnih mjesta kojima je sačuvano 680 tisuća radnih mjesta i pomoglo se 120 tisuća poslodavaca, a donijeli smo odluku da će mjere biti isplaćene i za svibanj.
 
Vjerujemo da smo isplatom postojećih i budućih mjera pomogli najvećem broju zaposlenika i poslodavaca. Neupitno je da smo izbjegli krizu na tržištu rada te je ono ostalo stabilno. Uz očuvanje zdravlja naših sugrađana, očuvanje poslovanja i radnih mjesta je naš glavni cilj i u tome smo uspjeli, što pokazuje i usporedba razine nezaposlenosti Hrvatske.
 
Prosječna razina nezaposlenosti na europskoj razini je 6,9 posto, a Hrvatska je na sedam posto. Istodobno s mjerama očuvanja radnih mjesta na snazi su i mjere aktivnog zapošljavanja, koje potiču samozapošljavanje s iznosom do 130 tisuća kuna i mjerama za proširenje poslovanja, zapošljavanje pripravnika i drugim mjerama skrojenim prema potrebama tržišta.
 
Jedan od glavnih zadataka pred nama je kreiranje modernog zakonodavnog okvira koji će držati ravnotežu između poslodavaca i radnika. Prepoznali smo da trebamo novi Zakon o radu koji istodobno potiče zapošljavanje, ali i dovoljno štiti prava zaposlenih.
 
Uključili smo socijalne partnere već u najranijoj konzultativnoj fazi kako bi zajednički pronašli optimalna rješenja koja će rezultirati promjenama u radnom zakonodavstvu na obostrani interes. Socijalne partnere uključili smo i u izradu Nacionalnog plana za rad, zaštitu na radu i zapošljavanje za razdoblje 2021.-2027., novog strateškog dokumenta koji će na sveobuhvatan način pristupiti problemima koji se javljaju na tržištu rada.
 
Glavni cilj u razdoblju pred nama ostaje i dalje očuvanje zdravlja naših sugrađana, ali i svakog radnog mjesta, dok istodobno sa socijalnim partnerima pripremamo temelje modernog radnog zakonodavstva, koje će radnicima kroz veću kvalitetu radnih mjesta i regulaciju rada na daljinu dati više sigurnosti, a poslodavcima veću fleksibilnost poslovanja.
 
Sretan vam Praznik rada!
 
Josip Aladrović
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Pisane vijesti