Ministar Josip Aladrović: „Potpore za plaće radnika bit će osigurane za veljaču bez obzira na popuštanje mjera“

Nakon 34. sjednice Vlade Republike Hrvatske, održane 11. veljače 2021. godine, ministar Josip Aladrović pojasnio je popuštanje mjera za ugostitelje u odnosu na korištenje mjere potpore očuvanja radnih mjesta za veljaču.

Ministar Aladrović u odgovoru na pitanja naglasio je kako je u mjerama za očuvanje radnih mjesta definirano da svi oni koji su više od 14 dana zatvoreni imaju pravo na naknadu za cijeli mjesec. 

„Ovo je podrška Vlade, odnosno poruka prema ugostiteljima, da bez obzira što će im se relaksacijom mjera omogućiti određeni prihodi, želimo biti uz njih.  Želimo osigurati i mjere za fiksne troškove za cijeli mjesec i mjere za očuvanje radnih mjesta“, naglasio je ministar Aladrović te napomenuo kako je to ekonomska mjera koja može poboljšati rezultate koji se očekuju.

Govoreći za mjesec ožujak, najavio je revidiranje mjera krajem veljače. 

Također, ministar Aladrović naglasio je kako u posljednje vrijeme raste potražnja za domaćom radnom snagom što će pozitivno utjecati na ekonomiju te nadolazeću ljetnu sezonu. 

Na otvorenom dijelu sjednice Vlade Republike Hrvatske, između ostaloga, prihvaćen je prijedlog Odluke o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2026. godine.

Nacionalni plan za prava djece u Republici Hrvatskoj strateški je dokument koji je posljednji put donesen za razdoblje od 2014. do 2020. godine. S obzirom na to da postoji potreba za nastavak donošenja strateških dokumenata, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je prijedlog o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2026. godine. 

Cilj ovog strateškog dokumenta za prava djece u RH je unaprjeđenje javne politike za prava djece kroz ključna područja intervencije, kao i unaprjeđenje zaštite i promicanje prava djeteta.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade RH imenovani su ravnatelji uprava u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, na razdoblje od četiri godine, Marija Knežević Kajari imenovana je ravnateljicom Uprave za tržište rada i zapošljavanje, Melita Čičak ravnateljicom Uprave za mirovinski sustav, Vicko Mardešić ravnateljem Uprave za upravljanje operativnim programima Europske unije, Nada Zrinušić ravnateljicom Uprave za programe i projekte, Marija Barilić ravnateljicom Uprave za obitelj i socijalnu politiku te Tatjana Katkić Stanić ravnateljicom Zavoda za socijalni rad.

Foto: hina.hr

Pisane vijesti