Dan socijalnog partnerstva

Dan socijalnog partnerstva uspomena je na početak tripartitnog dijaloga koji se u Republici Hrvatskoj od 1994. godine obilježava na današnji dan, 21. siječnja.

Socijalni dijalog i partnerstvo temelj su izgradnje demokratskog društva, a tripartitni socijalni dijalog važan je sastavni dio kulture dijaloga i međusobnog razumijevanja i uvažavanja.

Nema nikakve dvojbe da je za uspješno prevladavanje gospodarske krize i provedbu reformi od ključne važnosti postojanje mehanizama i instituta koji će omogućiti postizanje suglasja Vlade i sindikata i poslodavaca. To se, između ostaloga, posebno pokazalo u protekloj godini u kojoj su u prevladavanju krize uzrokovane epidemijom COVID-19 aktivno sudjelovali socijalni partneri te su konstruktivnim prijedlozima doprinijeli donošenju održivih i provedivih mjera usmjerenih na očuvanje radnih mjesta.

Vjerujem da ćemo i dalje kvalitetnom komunikacijom i međusobnim razumijevanjem pozicija i argumenata nastaviti suradnju na daljnjem razvoju i unapređenju društva kao i rješavanju budućih izazova, osobito kroz institucionalne oblike socijalnog dijaloga koje smo uspostavili.

U svoje osobno ime i u ime Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ovim putem socijalnim partnerima čestitam Dan socijalnog partnerstva.
 

Pisane vijesti