Ministar Josip Aladrović povodom Međunarodnog dana prava djeteta uručio nagrade za promicanje prava djeteta

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović svečano je uručio nagrade za promicanje prava djeteta i Nagradu za životno djelo.

„Današnja svečanost je izvrsna prilika da se podsjetimo kako je naša zajednička odgovornost osigurati bolju budućnost djeci, jer djeca jesu naša budućnost. Obilježavanjem Međunarodnog dana prava djeteta potrebno je prisjetiti se kako je osnova za svijet mira sredina gdje djeca uče i rade surađujući, u sustavu koji štiti njihovo sretno djetinjstvo“, istaknuo je u svom obraćanju ministar Aladrović.

Godišnja nagrada uručena je Martini Brajdić Manojlović, ravnateljici Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac. Dom pruža usluge djeci i mlađim punoljetnim osobama s problemima u ponašanju i teškoćama mentalnog zdravlja te primarnim udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima u potrebi. U svom radu ravnateljica Brajdić Manojlović zalaže da se razbije stigma kroz akcijama u medijima i dodatnim angažmanom oko razvoja potencijala djece i mladih ljudi.

Godišnja nagrada uručena je i Ivani Medić, učiteljici razredne nastave i voditeljici likovne skupine u OŠ Vladimir Nazor iz Neviđana. Učiteljica Medić osmislila je projekt vezan uz rodnu ravnopravnost „Tate za pet“, kojim se očevi uključuju u život škole. Osnovala je i izvannastavnu grupu „Medo Medi“ za učenike prvog razreda koje podučava vještinama medijacije i kako na kvalitetan način izbjeći sukob.

Nagradu za životno djelo dodijeljena je umirovljenoj profesorici Sonji Borovčak. Profesorica Borovčak je Dopredsjednica Saveza Društava Naša djeca te volonterka i predsjednica Društva Naša djeca u Zaboku. Članica je Izvršnog odbora Saveza i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Tijekom godina sudjelovala je u brojnim akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu, zaslužna za dobivanje statusa Grad prijatelj djece za Zabok te za pokretanje mnogih akcija Saveza DND.

Profesorica Borovčak bila je aktivna u pripremi i provođenju 5. Europske škole socijalne pedijatrije „Dijete u gradu“ te  voditeljica projekta „Županije-prijatelji djece“. Sonja Borovčak, kako tijekom svojeg radno aktivnog razdoblja, tako i kao umirovljenica, posvećuje svoje vrijeme u podizanju razine osviještenosti o potrebi dobrobiti svakog djeteta.

Svake godine 20. studenog, na dan prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta koji se obilježava kao Međunarodni dan prava djeteta, Republika Hrvatska dodjeljuje Nagradu za promicanje prava djeteta.

Konvencija o pravima djeteta temeljni je dokument koji je doprinio transformaciji dječjih života diljem svijeta. Obilježavanjem tog dana dodatno se senzibilizira javnost na potrebu zaštite i poštivanja prava djece, čime se stvara plodno tlo za poduzimanje koraka koji bi unaprijedili dječja prava, koja su temeljna ljudska prava i kao takva temelj izgradnje naprednog društva.

Pisane vijesti