Državni tajnik Dragan Jelić na videokonferenciji Odbora PES mreže

Danas je održan je 13. sastanak Odbora Mreže javnih zavoda za zapošljavanje (PES mreža), i to prvi put u obliku videokonferencije zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih koronavirusom. Na sastanku su sudjelovali članovi Odbora na čelu s prvim potpredsjednikom, gospodinom Spirosom Protopsaltisom, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i potpredsjednik Odbora, gospodin Ante Lončar, te predstavnik Europske komisije, gospodin Max Uebe, a uvodno im se uime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava obratio državni tajnik Dragan Jelić.

Državni tajnik je u pozdravnom govoru rekao kako se zbog pandemije COVID-19 Europska unija susrela s jednim od najvećih izazova od svog osnutka te kako je većina zemalja članica  radi zaštite zdravlja građana uvela stroge mjere ograničavanja socijalnog kontakta, što je uključivalo i zabranu obavljanja mnogih gospodarskih djelatnosti. Kako bi ublažile negativne učinke restrikcija na ekonomiju, države članice su provele brojne mjere s ciljem ublažavanja posljedica pandemije na tržište rada i gospodarstvo. Vlada Republike Hrvatske je tako usvojila paket mjera pomoći gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta, od kojih je najznačajnija potpora za isplatu plaća u iznosu od 4000 kn po radniku, objasnio je državni tajnik. Ključnu ulogu u brzoj i učinkovitoj provedbi Vladinih mjera i isplati potpora imao je upravo Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je neprestano pružao pomoć i potporu podnositeljima prijava.

Na kraju svog obraćanja, državni tajnik je zaključio kako je pandemija dodatno ubrzala promjene u poslovnim procesima i obavljanju mnogih djelatnosti, a koje su već ranije započele uslijed transformacije na digitalnu i zelenu ekonomiju. Te promjene zahtijevat će kontinuirano unapređenje i razvoj vještina radne snage, a ključnu ulogu u tome imaju upravo javne službe za zapošljavanje te je stoga nužno nastaviti s jačanjem njihovih kapaciteta i ulaganjima u razvoj novih usluga.

Pisane vijesti