Održana neformalna videokonferencija ministrica i ministara rada i socijalne politike o demografskim izazovima u kontekstu pandemije COVID-19 i planu za gospodarski oporavak

Zagreb, 5. svibnja 2020. - Na inicijativu hrvatskog predsjedništva Vijećem EU, održana je neformalna videokonferencija na kojoj su sudjelovali ministrice i ministri rada i socijalne politike država članica EU, visoki predstavnici Europske komisije – potpredsjednica za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica i povjerenik za poslove i socijalna prava Nicolas Schmit, te predstavnici socijalnih partnera na EU razini.

Nastavno na videokonferenciju održanu 19. ožujka na kojoj se raspravljalo o planiranim mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na zapošljavanje, tržište rada i socijalne sustave prouzročenih COVID-19 pandemijom, na današnjoj videokonferenciji kojom su predsjedali ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, fokus rasprave bio je usmjeren na moguće strategije gospodarskog oporavka koje se odnose na tržište rada i socijalne mjere, kao i na demografske izazove u kontekstu COVID-19 krize.

U očekivanju skore objave Izvješća o utjecaju demografskih promjena Europske komisije, ministri su razmijenili svoje stavove o pitanjima demografskih izazova, u svjetlu specifičnog konteksta pandemije COVID-19 i doprinosa dovršetku izvješća Europske komisije. Prevladavanje demografskih izazova, osobito u aktualnim okolnostima pandemije, još jednom je istaknuto kao tema značajna za sve članice.

Ministri su se složili da je važno žurno pristupiti rješavanju ovih pitanja, posebice u odnosu na najranjivije skupine u populaciji, poput osoba starije dobi. Zajednička je zadaća da se najviše pogođene regije učine privlačnijima za život mlađoj generaciji. Usuglašeni su i u želji da se rezultati ove rasprave uzmu u obzir u Izvješću Komisije o utjecaju demografskih promjena i da oni budu temelj za buduće rasprave i politike na razini EU.

Nadležni ministri i ministrice također su predstavili niz mjera koje su provedene ili se planiraju provesti u državama članicama poput uvođenja modela skraćenog radnog vremena i mjera za očuvanje radnih mjesta, oslobođenja od poreznih davanja i osiguravanje državnih zajmova za male i srednje poduzetnike, mjera potpore samozaposlenim osobama u vidu privremenog oslobođenja od plaćanja doprinosa ili najamnine, te mjera potpore za sezonske radnike i radnike zaposlene u poljoprivredi.

Kako bi se osigurao brz gospodarski oporavak potreban je koordiniran pristup na nacionalnoj i na EU razini i zajednički odgovor na krizu u vidu kratkoročnih i dugoročnih mjera za očuvanje zaposlenosti i demografskih mjera usmjerenih na zaštitu onih dobnih skupina i regija najviše pogođenih krizom.

Ministar Aladrović je istaknuo: ″Budući da mnoge zemlje članice postupno provode mjere gospodarske reaktivacije i ulaze u fazu oporavka, hrvatsko Predsjedništvo odlučilo je održati ovu videokonferenciju kako bismo razmotrili zahtjevan zadatak revitalizacije našeg društva i oporavka europskog gospodarstva. Kolege ministrice i ministri predstavili su cijeli niz različitih pristupa i mjera usmjerenih na socijalne sustave i očuvanje zaposlenosti te iskazali odlučnost u daljnjem suočavanju s posljedicama ove pandemije na gospodarstvo, tržište rada i sustave socijalne skrbi.″

Ministrica Bedeković zaključno je istaknula: „Kako bi se oblikovala odgovarajuća rješenja, upravo sad je pravo vrijeme za odlučno djelovanje. Imajući u vidu sva relevantna pitanja, vjerujem da se svi možemo složiti, uistinu je važno da se Izvješće Komisije o utjecaju demografskih promjena objavi što je prije moguće kako bi pronašli najučinkovitiji način suočavanja s tim promjenama.“

Pisane vijesti