Dani poslova u turizmu u Zagrebu

Zagreb, 14. ožujka 2017.

Nakon Osijeka, danas su održani Dani poslova u turizmu u Zagrebu tijekom čega su poslodavci i nezaposleni, kao i učenici završnih razreda turističko-ugostiteljskih škola imali priliku neposredno razgovarati o mogućnostima zapošljavanja. Tijekom događanja dr.sc.Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava i gospođa Olivera Shejbal, pomoćnica ministra turizma obišli su sudionike događanja i popratili interes, kako poslodavaca, tako i nezaposlenih, a motiviranih da rade u turizmu i ugostiteljstvu.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo turizma, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Udruga poslodavaca u hotelijerstvu pokrenuli su zajednički projekt s ciljem osiguranja bolje vidljivosti zanimanja u turizmu te mogućnosti zapošljavanja koje turistički sektor pruža pod nazivom Dani poslova u turizmu. Projekt se temelji na konkretnom povezivanju poslodavaca s nezaposlenim osobama.

Na Danima poslova u turizmu u Zagrebu predstavilo se 45 poslodavaca te je bilo više od 6000 posjetitelja i nezaposlenih osoba uključujući učenike iz završnih razreda srednjih turističko-ugostiteljskih škola

3 ucenici sr skola u zg

Ovom prigodom ministar Ćorić pozvao je sve nezaposlene osobe i poslodavce da se informiraju o mogućnostima koje im pružaju nove Mjere aktivne politike zapošljavanja. „Vjerujem da će mjere pomoći svima koji su na marginama tržišta rada da uđu na tržište rada i pronađu svoju dugoročnu perspektivu. Dani poslova u turizmu dodatno promoviraju mogućnost zapošljavanja u sektoru turizma i omogućuje poslodavcima kvalitetno predstavljanje kako bi se motiviralo nezaposlene, a i ostale zainteresirane osobe na rad u ovoj djelatnosti.“

Na skupu je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pojačano predstavilo mjere aktivne politike zapošljavanja vezane za zapošljavanje, osposobljavanje i obrazovanje u turizmu kao i ostale redefinirane mjere aktivne politike zapošljavanja.

2 od mjere do karijere

U okviru ovog događaja, predstavljen je natječaj Ministarstva turizma za dodjelu bespovratnih sredstava „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“ i održana je informativna radionica na kojoj je sudjelovalo više od sto zainteresiranih potencijalnih prijavitelja i partnera. Kroz ovaj natječaj osigurana su bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 31.500.000,00 kuna za ustanove za obrazovanje odraslih i udruge u sektoru turizma i ugostiteljstva. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 500.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se može dodijeliti pojedinom projektu 2.000.000,00 kuna. Sve informacije o Pozivu dostupne su na internetskoj stranicama www.mint.hr,  www.strukturnifondovi.hr i  www.esf.hr. Ovim događajem spojen je turizam, koji pruža velike mogućnosti zapošljavanja i, uz pomoć EU sredstava osposobljavanje novih radnika koje će Hrvatskoj omogućiti brži i kvalitetniji razvoj turizma.

U utorak, 21. ožujka 2017. godine u Kninu, sportska dvorana Srednje škole Lovre Monti, Ikićina 30, održat će se treći po redu Dani poslova u turizmu.