Dani poslova u turizmu u Osijeku

Danas je u Osijeku održan skup pod nazivom Dani poslova u turizmu, na kojem su sudjelovali ministar turizma Gari Cappelli i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, a koji je organiziran s ciljem jačanja vidljivosti zanimanja u turizmu te mogućnosti zapošljavanja koje pruža turistički sektor.

Održavanje Dana poslova u turizmu je prilika za promociju poslova u turizmu i motiviranje svih onih koji su potrazi za poslom, bilo da su do sada radili u turizmu ili ne, te mladih koji tek ulaze na tržište rada. U Osijeku je bilo više od 4000 posjetitelja i nezaposlenih osoba uključujući 350 učenika iz završnih razreda srednjih škola u ugostiteljstvu.

posjetitelji

Prilikom svečanog otvorenja, ministar Cappelli izrazio je važnost obrazovanja i kvalitetnih kadrova u turizmu: „Turizam je jedan od glavnih generatora rasta hrvatskog gospodarstva, a Hrvatska je kao turistička destinacija prepoznata i tražena među turistima iz cijeloga svijeta. Ovakva popularnost rezultat je kvalitetnog i predanog rada cijelog sektora, odnosno kontinuiranog ulaganja u kvalitetu usluge i ponude, a upravo je kvaliteta, posebice kada je riječ o radnicima u turizmu, jedan od ključnih čimbenika uspjeha. Ove se godine u turistički sektor ulaže čak 800 milijuna eura, a investicijske aktivnosti, osim što pozitivno utječu na ukupnu konkurentnost turizma, otvaraju veliki broj radnih mjesta, kako neposredno u turizmu i ugostiteljstvu, tako i posredno u svim ostalim djelatnostima koje čine ukupni turistički proizvod. Uzevši u obzir povećane zahtjeve za brojem zaposlenih u turističkim djelatnostima i činjenicu da veliki dio populacije nedovoljno sudjeluje na tržištu rada te nedovoljno posjeduju nova znanja i vještina, krenuli smo u ovaj projekt.“, naglasio je ministar te dodao kako Ministarstvo turizma u suradnji sa svim relevantnim dionicima javnog, privatnog i civilnog sektora intenzivno radi na rješavanju pitanja ljudskih potencijala u turizmu, provodi mjere motiviranja mladih za obrazovanje i rad u turizmu te potiče cjeloživotno usavršavanje.

2 Cappelli

Ministar Capelli je također naglasio kako Vlada Republike Hrvatske u svom Programu za mandat 2016.-2020. godine kao temeljne ciljeve koje želi postići istaknula upravo zapošljavanje i stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta. Posebno je istaknuto  da će te ciljeve dostići „ciljanim obrazovanjem za bolju zapošljivost nezaposlenih, posebno u djelatnostima od strateškog interesa za Hrvatsku poput turizma, graditeljstva, prometa, brodogradnje.“

U prigodnom obraćanju ministar rada i mirovinskoga sustava dr.sc. Tomislav Ćorić je istaknuo da su „Dani poslova u turizmu organizirani s ciljem jačanja vidljivosti zanimanja u turizmu, mogućnosti zapošljavanja koje pruža turistički sektor te motiviranja svih onih koji su u potrazi za poslom, bilo da su do sada radili u turizmu ili ne. Sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu, pa tako bilježimo porast zapošljavanja u turizmu u 2016. godini. Unatoč produženju turističke sezone posljednjih godina, turizam i ugostiteljstvo u Republici Hrvatskoj sektor je sezonskoga karaktera.

1 ministar

Ujedno je istaknuo aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u smislu posjeta poslodavaca s ciljem identifikacije potrebe za sezonskom radnom snagom od rujna  2016. godine pa sve do kraja veljače 2017. godine. „Do sada je organizirano 892  posjeta poslodavcu na području Jadranskog priobalja tijekom kojih su iskazane potrebe za više od 17.000 sezonskih radnika.  U organiziranim posjetima potrebe za novim zapošljavanjem iskazali su najviše poslodavci iz djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Upravo Dani poslova u turizmu dodatno će promovirati mogućnost zapošljavanja u sektoru turizma i omogućiti poslodavcima kvalitetno predstavljanje kako bi se motiviralo nezaposlene, a i ostale zainteresirane osobe na rad u ovoj djelatnosti.“

Nakon svečanog otvorenja održana je panel rasprava pod nazivom „Zapošljavanje u turizmu – izazovi i mogućnosti“, a uz ministara Ćorića i Cappellia, sudjelovali su i zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić, direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske dr. sc. Iva Bahunek, potpredsjednik za turizam, trgovinu i financije Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher i član Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske Obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Šibensko kninske županije Joso Smolić.

panel

„Kvaliteta u svim segmentima poslovanja u fokusu je svih naših aktivnosti i planova jer samo kontinuiranim ulaganjem u uslugu i ponudu, odnosno u stvaranje turističkih sadržaja poput manifestacija, tematskih parkova, raznih manifestacija i svega onoga što može u destinaciju privući i zadržati turiste ne samo tijekom ljeta, već tijekom cijele godine! Otvaranjem europskih fondova i ulaskom u EU, Ministarstvo turizma pozicioniralo se i kao tijelo u sustavu upravljanja sredstvima Europskog socijalnog fonda upravo u području jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala. Kroz taj fond je ministarstvo u razdoblju od 2014. do 2020. osiguralo 90 milijuna kuna“, istaknuo je ministar Cappelli.

U panel raspravi ministar Ćorić je naglasio da je „Novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja „od mjere do karijere“ još jedna od niza aktivnosti Vlade u poboljšanju gospodarskog rasta i razvoja Republike Hrvatske. Mjere aktivne politike zapošljavanja jasno definiraju provođenje jednog od ciljeva Vlade – povećanje broja zaposlenih. Vjerujem da će mjere pomoći svima koji su na marginama tržišta rada da uđu na tržište rada i pronađu svoju dugoročnu perspektivu. Naglasimo, ukoliko nezaposlenoj osobi nedostaju specifična znanja i vještine te kako bi se lakše zaposlila, možemo je uključiti u mjeru obrazovanja. Zavod u potpunosti financira trošak obrazovanja za nezaposlene osobe i u ovoj je godini plan uključiti oko  8.400 nezaposlenih osoba u obrazovanje, a od toga za rad u turizmu 2.138 osoba i to za ključna zanimanja u turizmu za koja su poslodavci izrazili najveći interes – kuhari, slastičari, priprematelji jednostavnih jela i slastica,  konobari, barmeni, kuhinjski radnici, wellness terapeuti, maseri…Osim obrazovanja u ustanovama, intenzivno ćemo raditi i na osposobljavanju na radnom mjestu kako bi se i kroz taj oblik učenja osposobila radna snaga. Takav oblik obrazovanja je najizravnije povezan sa radnim mjestom budući da sami poslodavci sudjeluju u obrazovanju budućih radnika za one poslove koji su njima najpotrebniji.“

U sklopu Dana poslova u turizmu, ministarstva su sudionicima predstavila natječaje usmjerene na jačanje kvalitete obrazovanja u turizmu. Ministarstvo turizma detaljno je predstavilo natječaj pod nazivom Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, kojeg je jučer javnosti prezentirao i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković. Kako bi potencijalne korisnike što bolje informirali o mogućnostima, na skupu je održana informativna radionica na kojoj su detaljno objašnjenje mogućnosti povlačenja sredstava temeljem navedenog natječaja, načini prijave i sl. Kroz ovaj natječaj osigurana su bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 31.500.000,00 kuna za ustanove za obrazovanje odraslih i udruge u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pojačano je predstavilo mjere aktivne politike zapošljavanja vezane za zapošljavanje, osposobljavanje i obrazovanje u turizmu kao i ostale redefinirane mjere aktivne politike zapošljavanja.

mjere

Skup je organiziran u suradnji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu i riječ je o prvom skupu, dok će se preostala dva održati 14. ožujka u Zagrebu i 21. ožujka u Kninu.